Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grote grazers vallen niet onder fosfaatreductieplan

13 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
galloway_03.jpg

© Fotograaf: kanjer

Boeren die koeien houden voor hun vlees hoeven geen dieren af te staan om het mestoverschot terug te dringen. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft de tweede kamer woensdag laten weten dat het zogenoemde fosfaatreductieplan alleen nog geldt voor melkveehouders. De vleesveehouders dragen volgens hem niet bij aan het mestoverschot. Ook de grote grazers en bijzondere koeienrassen vallen nu niet meer onder het fosfaatreductieplan.

Sluiproute

De staatssecretaris gaat wel in de gaten houden of melkveehouders de koeien die zij moeten afdragen niet onderbrengen op vleesboerderij. De angst voor deze sluiproute was ooit de reden om het fosfaatreductieplan ook voor vleesveehouders te laten gelden. 

'Terechte keuze'

Kees Romein van LTO Nederland noemt de beslissing een terechte keuze. " Hiermee wordt de uitvoering van de regeling voor de melkveehouderij ingewikkelder, maar de doelstelling en de haalbaarheid van de fosfaatreductie blijft onaangetast." De advocaat van de vleesveeboeren die een rechtszaak hadden aangespannen, meldt dat een rechtszaak nu niet meer nodig is. 
De Tweede Kamer wil de aanpak van het mestoverschot opnieuw bespreken met Van Dam. Een Kamermeerderheid steunde het verzoek van het CDA om de staatssecretaris te bevragen over de aanpassingen in de regels en over de rechtszaken die nog lopen.

Grote grazers

Beheerders van grote grazers hoeven niet periodiek runderen te gaan slachten, zoals eerder was besloten. Wilde runderen die in veel natuurgebieden worden ingezet om het gebied niet te laten 'verbossen' worden niet gehouden voor hun melkproductie. Ze zijn daarom gevrijwaard van de fosfaat-regeling.
Bron: ANP

Meer over:

grote grazers

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

klaproos
klaproos19 mrt 2018 - 17:03

niet  gaan  slachten,  wél  verzorgen  en niet  laten  creperen zoals in de oostvaardersplassen  <3