Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote grazers naar 'hoogwatervluchtplaats'

  •  
08-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Konikpaard_vrvogel1942.jpg

© Fotograaf: vrvrogel1942

Vanwege het hoge water heeft Staatsbosbeheer maandag 186 grote grazers in het natuurgebied Munnikenland, bij Slot Loevestein, naar een hoger gebied geleid. 122 konikpaarden en 64 rode geuzen zijn verhuisd.

Ingesloten

De dieren liepen tot maandagochtend nog te grazen in de Gandelwaard, het laatste droge deel van het natuurgebied, dat ligt tussen de Waal en de Afgedamde Maas. Maar verplaatsing was noodzakelijk, aldus woordvoerder Marcel van Dun. "Ze konden daar niet langer blijven staan, want dan dreigden ze ingesloten te worden door het water"
Voor het landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat in 2011 van start ging, zijn flinke overstromingsvlaktes gemaakt, zodat de rivieren bij hoogwater hun gang kunnen gaan. De extra brede Wakkere Dijk, met flauwe taluds, werd speciaal aangelegd als 'hoogwatervluchtplaats' voor wie droge voeten of poten wil houden bij hoge waterstanden.

In colonne

Via een klein half uur durende trek in colonne zijn de grazers via de verharde Maaskade naar de Wakker Dijk geleid. Deze operatie werd uitgevoerd door kuddebeheerder FREE Nature in samenwerking met vrijwilligers. Staatsbosbeheer had alle grazers bij elkaar gelokt door de dieren daar extra hooi te geven. Dun: "De dieren hebben het goed gedaan. Met name de konikpaarden liepen een flink eind door in hun nieuwe tijdelijke verblijfplaats. Ze gingen ook direct eten van het verse gras daar." Slot Loevestein was tijdelijk afgesloten wegens de beweging van de kudde.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.