Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grote grazers in de duinen

23 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
KENNEMRERLAND_FINAL_frame_24767
Begrazing is belangrijk in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het voorkomt dat de duinen dichtgroeien. Dit was tot 1954 het werk van de konijnen, maar door allerlei ziektes ging de konijnenpopulatie flink achteruit en verruigde het gebied, het groeide dicht. Grote grazers hebben het werk van de konijnen overgenomen. Als je nu door het gebied loopt kun je Schotse hooglanders, wisenten, shetlanders en konikpaarden tegenkomen. De boswachters houden de 'graasdruk' in de gaten.

Schapen tegen de vogelkers

In delen van het duingebied waar de Amerikaanse vogelkers veel voorkomt graast een kudde schapen. Deze exoot werd vanaf de jaren dertig volop aangeplant om dennen ‘omhoog te jagen’ tot mooie rechte hoge bomen. Destijds had men geen idee dat dit een té groot succes zou worden. In de loop der jaren breidde de soort zich steeds sneller uit en raakten hele duinvalleien ermee overwoekerd. De bessen worden graag gegeten door vogels en via hun uitwerpselen worden de zaden verspreid over het hele duingebied.
Schoonebeeker en Veluwse heideschapen gedijen goed bij voedselarme duinplanten en houden meer dan andere schapenrassen van deze houtachtige Amerikaanse vogelkers. De schapenbegrazing moet opkomende jonge scheuten uitputten, waardoor deze exotische plant in aantal afneemt.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.