Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote grazer kan helpen bosbranden te voorkomen

  •  
06-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
404 keer bekeken
  •  
reeen ree

Ree

© Reeeën, fotograaf gerkevisser

Grazers kunnen worden ingezet om brandgangen vrij te maken in dichtgegroeide gebieden. Daardoor zijn bosbranden beter te beteugelen, concluderen onderzoekers in Trouw.

Koeien doen het goed, maar geiten zijn beter. Die eten struiken en andere niet-grassige planten die ervoor kunnen zorgen dat de natuur dichtgroeit en daardoor meer vatbaar is voor branden. Grazers die de struiken wegvreten, dragen eraan bij dat het vuur minder snel overslaat naar andere delen van het gebied. Maar ook koeien kunnen helpen: in hun wei houden ze een barrière open, die als brandgang fungeert.

Onderzoekers uit Duitsland, Portugal en Nederland beschrijven maandag in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Applied Ecology hoe grote grazers het risico op natuurbranden kunnen voorkomen. Herten, zwijnen en wilde runderen, maar ook rondtrekkende geiten of vee in een wei zijn goedkoper en zeker zo efficiënt als mechanische verwijdering van struikgewas of brandbestrijding achteraf, stellen zij.

Bron: ANP

Meer over:

grazers, bosbranden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.