Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Rek concurrentieregels op voor vergroening'

3 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
duurzaamheid_4.jpg
Grote bedrijven willen meer ruimte in de mededingingsregels om te kunnen samenwerken op het gebied van duurzaamheid. Dat staat in een oproep van vijftien topbestuurders van grote bedrijven. Ze vragen de partijen bij de kabinetsformatie om een ,,duurzaam regeerakkoord'' en maken zich er hard voor dat duurzaam ondernemen beloond wordt.
De oproep is onder meer ondertekend door de bazen van bierbrouwer Bavaria, bouwconcern BAM, beddenspecialist Beter Bed, telecombedrijf KPN en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Samen vertegenwoordigen ze tienduizenden banen en miljarden euro’s omzet.
Afgelopen jaren is het meerdere keren voorgekomen dat duurzaamheidsovereenkomsten die in een branche overeengekomen waren, in een later stadium alsnog strandden omdat ze volgens toezichter ACM in strijd waren met de concurrentieregels. Dit speelde onder meer bij afspraken uit het Energieakkoord van 2013 over het sluiten van kolencentrales.
Om hun pleidooi voor vergroeningsmaatregelen extra kracht bij te zetten hebben de bedrijfsdirecteuren een 'tienpuntenplan' opgesteld om informateur Edith Schippers en de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks op weg te helpen. Naast het voorstel over de mededingingsregels, wordt daarin onder meer om extra investeringen gevraagd.
,,Veel duurzame innovaties worden goedkoper, evenals kapitaal om te investeren. Bedrijven kunnen veel bereiken, maar veranderen gaat niet zonder prikkels'', aldus de bestuurders. ,,Het Nederlandse regeerakkoord kan daarmee als voorbeeld dienen in Europa.''
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.