NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grootste stinkers van Nederland: stinkende planten

24 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
stinkende_gouwe_joanne

stinkende gouwe

© joanne

Hallo hallo wie stinkt daar zo? In een nieuwe zomerserie bespreken we de grootste stinkerds uit de Nederlandse natuur. Wat is het nut van stank, en waar komen die vieze luchten vandaan? Deze week bespreken de we grootste stinkers onder de planten: de stinkende gouwe, de bosandoorn maar ook de welriekende ganzevoet. Want dit zijn volgens Baudewijn Odé van Floron de bekendste stinkers van Nederland.

Stinkende Robert

In Nederland zijn talloze stinkende planten te vinden. Bij sommige is het erg duidelijk dat hij stinkt, zoals de stinkende gouwe. Maar ook het robertskruid staat bekend om de muffe geur. Het verhaal gaat dat de ontdekker van deze plant een assistent had die Robert heette, en die stonk. Vandaar de naam robertskruid.
robertskruid_martie1

Robertskruid

© martie

Dieselmotor

Vaak ruik je planten niet van ver, maar moet je het blad kneuzen om de geur vrij te maken. De bloem van de plant ruikt vaak lekker om bestuivers te lokken, maar bladeren wil de plant juist houden. Daarom zitten hier de afweermechanismen zoals haren, maar ook een vieze geur en smaak. De meest stinkende plant van Nederland is volgens Baudewijn de 'welriekende ganzenvoet', die ondanks zijn elegante naam vanaf augustus begint te ruiken naar een mengeling van dieselmotoren en een chemische fabriek.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.