Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grootste stinkers van Nederland: insecten

21 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
339 keer bekeken
  •  
paulvwielink

Paul van Wielink klopt stinkende wantsen uit de boom

© Pleun Aarts

Het walmt in de Kaaistoep. Deze keer niet van zoogdierdrollen of stinkende planten, maar insecten. In onze zomerserie deze week de geur van de kleine kruipers. Wantsen staan bekend om hun vieze geur, maar die zijn niet de enige. Paul van Wielink, insectenexpert, doet al jaren onderzoek in de kaaistoep en kon de stinkers van de geurlozen goed onderscheiden.

Oeveraaskever

Een insectengroep die ontzettend kan stinken is die van de aaskevers. Uit verdediging komt er een soort stinkend gas onder hun schilden vandaan. Bij de oeveraaskever is dat een sterke muskusgeur, die nog uren aan je handen kan blijven kleven. Die geur komt dus niet van de kadavers die ze eten, maar van een geur die ze zelf produceren.

Grootste stinkers

paulvwielink2

Een van de grootste stinkers: het lieveheersbeestje

© Pleun Aarts

De grootste stinkers zijn toch wel de wantsen en het lieveheersbeestje. Eerstgenoemde ruikt naar muffe nootjes die te lang in de kast hebben gelegen. Elke wantsensoort heeft weer zijn eigen specifieke geur, zo ruikt de berkspitssnuitwants naar oud amandelspijs. Een van de grootste stinkers is ook het zevenstippelig lieveheersbeestje, die uit verdediging een bittere gele substantie verspreidt. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar