Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grootste stinkers van Nederland: de ringslang

31 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
amkeizer_ringslangRS

ringslang

© amkeizer

Hallo hallo wie stinkt daar zo? In een nieuwe zomerserie bespreken we de grootste stinkerds uit de Nederlandse natuur. Wat is het nut van stank, en waar komen die vieze luchten vandaan? Deze week is de beurt aan de ringslang. Want dit is volgens Tim van Wagensveld van Ravon een van de meest stinkende dieren van Nederland.

Slangenparadijs

Op de dijk langs het Markermeer, ten noorden van Amsterdam, is een waar slangenparadijs te vinden. De dieren kunnen hier goed schuilen tussen de stenen en als de zon schijnt warmt het daartussen snel op. Hier is dan ook volop onderzoek gedaan naar de ringslang. Tijdens het tellen moet ook het buikpatroon bekeken worden en worden de slangen dus opgepakt. Dat is de onderzoekers niet in de koude kleren gaan zitten, want ringslangen hebben een vernuftig verdedigingsmechanisme waar ze nog dagen een vieze lucht aan hun handen aan over houden.
IMG_5532

Tim van Wagensveld op zoek naar de ringslang

© Pleun Aarts

Stank

Als ringslangen zich bedreigd voelen, sproeien ze een vieze substantie uit de cloaca naar buiten. Hier wentelen ze zichzelf in om, zodat een predator ze links laat liggen of zelfs in de waan is dat ze dood zijn. De geur is een combinatie van 'dood en verderf', een rotte vislucht en sommigen bespeuren ook een sprankje wiet. Om hun toneelstuk kracht bij te zetten kunnen de slangen ook hun tong uit de mond laten hangen en zelfs een druppel bloed uit hun bek laten komen. Alles om ervoor te zorgen dat de buitenwereld denkt dat ze een rottend dood beest zijn.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.