Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grootste stinkerds van Nederland: broedende hop

  •  
19-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5206 keer bekeken
  •  
bonteklepper_hop

© bonteklepper

Hallo hallo wie stinkt daar zo? In een nieuwe zomerserie bespreken we de grootste stinkerds uit de Nederlandse natuur. Wat is het nut van stank, en waar komen die vieze luchten vandaan?

Broedende drekhaan!

Voor het eerst sinds tijden heeft er weer een hop gebroed in Nederland! In 2012 was er een eenmalig broedgeval in Limburg, maar daarvóór moeten we teruggaan tot halverwege de vorige eeuw. 
De vogels hebben dit jaar een grote boom in de Amsterdamse Waterleidingduinen gevonden waar ze in een oude holte hun nest hebben gemaakt. Nadat vijf jongen succesvol waren uitgevlogen, is ecoloog Vincent van der Spek van Waternet met een endoscoop (een camera op een flexibel steeltje) in het nest gaan kijken. “Dan weet je meteen waar de bijnaam drekhaan vandaan komt”, lacht Van der Spek. “Wat een bende maken zij van hun nest! Prooiresten, poep, alles laten ze liggen. En het rook dus ook bepaald niet naar gevulde koeken zal ik maar zeggen.”

Poep en de dood

De stank van hoppen kan overigens ook nog een andere oorsprong hebben, weet Van der Spek. “De vogels hebben een speciale klier waar een stinkend goedje uitkomt. Daar smeren ze zich tijdens het broeden mee in om minder aantrekkelijk te worden voor rovers. Ik heb ooit een omschrijving gezien van die geur als ‘een combinatie van poep en de dood’. Maar ik kan dat niet bevestigen. Het verlaten nest had gewoon de penetrante geur van ammoniak!”
acclararefoto_hop

de sierlijke vlucht van de hop

© acclararefoto

Klimaatverandering

Volgens Van der Spek hebben de hoppen geprofiteerd van de vele meikevers die hij zelf dit jaar ook zag in de duinen: voedsel zat. “De hop is een geweldige nieuwkomer waar zelfs de meest geharnaste vogelaar blij van wordt. Al heeft dit soort nieuws natuurlijk altijd wel een donker randje. Waarschijnlijk begint hij zich in onze streken thuis te voelen vanwege … het veranderende klimaat.”

Stinkende Robert

In Nederland zijn talloze stinkende planten te vinden. Bij sommige is het erg duidelijk dat hij stinkt, zoals de stinkende gouwe. Maar ook het robertskruid staat bekend om de muffe geur. Het verhaal gaat dat de ontdekker van deze plant een assistent had die Robert heette, en die stonk. Vandaar de naam robertskruid.
Vaak ruik je deze niet van ver, maar moet je vooral het blad kneuzen om de geur vrij te maken. De bloem van de plant ruikt vaak lekker om bestuivers te lokken, maar bladeren wil de plant juist houden. Daarom zitten hier de afweermechanismen zoals een vieze geur en smaak. De meest stinkende plant van Nederland is volgens Baudewijn de 'welriekende ganzevoet', die ondanks zijn elegante naam vanaf augustus begint te ruiken naar een dieselmotor.

Meer over:

stank
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Esther de wit
Esther de wit20 aug. 2023 - 12:56

Vandaag bij een excursie in de Oostvaardersplassen een Hop gezien. Wat een schitterend vogeltje. Hij ging precies voor ons zitten op het pad waardoor wij zijn kuif hebben kunnen. bewonderen. Helaas was hij al snel weer weg waardoor een foto maken helaas niet mogelijk was.

Ogentroost
Ogentroost4 jul. 2022 - 17:17

Kinderversjes uit de Kempen: Hop, hop, hop. Schoon op straat, maar vuil in 't kot. Hop, hop, hop, Schone vogel in het veld En vuile in zijn kot Bron: Kempische Vogels, Frans Segers 1937

Ogentroost
Ogentroost20 jul. 2020 - 21:01

De hop is een opmerkelijke, vogel die tot de verbeelding spreekt en al duizenden jaren geleden in vele sagen is beschreven. daarin zien we dat de naam voor de hop in het Koptisch, Egyptisch, Hebreeuws vrijwel gelijk is aan het Latijnse Upupa. Vele eeuwen geleden werd hij op Egyptische monumenten afgebeeld, waar hij dankbaarheid vertegenwoordigt. In het Arabisch volksgeloof is hij symbool van wijsheid. In de Koran heet hij Hudhuh en is de bode van Salomon. In de Kempen heerste er een nog al bizar bijgeloof over het gebruik, het dragen van onderdelen van een hop tegen lichamelijke ongemakken. Zo zou het dragen met een touwtje om de hals van de tong van de hop, zorgen voor een beter geheugen!!! Een speciaal recept bereid met de veren van de hop zou uitstekende diensten bewijzen bij de ontworming van de darmen!!! Zijn fraaie verschijning gekoppeld aan zijn laag-bij-de-grondse manier van doen hebben hem deze faam bezorgd.De gewone landman moet hem destijds dus wel zeer goed gekend hebben. Bron: Dorp in Vogelvlucht (www.cubra.nl Frans Hoppenbrouwers)

Ogentroost
Ogentroost20 jul. 2020 - 20:43

Goede middag heren en dames in Nederland, in 2017 broedde de hop succesvol in WEELDE, juist over de grens onder Tilburg op een oud militair vliegveld. Groeten uit de Turnhoutse Kempen

schilderes
schilderes20 jul. 2020 - 17:27

Ik zou dat schattige dier wel in mijn achtertuin willen hebben om te broeden: wellicht jaagt hun geurtje de ongewenste katten op de vlucht. Door buurkatten zijn al heel wat merelnesten mislukt, hoe ik ook oplette.

Theo Huitema
Theo Huitema19 jul. 2020 - 13:38

zo wordt de klimaat verandering ook zichtbaar.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.