Amerikaanse wetenschappers zijn in Magadaskar gestuit op een spinnenweb dat bijna drie vierkante meter groot is.
De onderzoekers van het Smithsonian Instituut hebben het gigantische spinnenweb ontdekt boven de Namorana rivier in Madaskar. Het vangnet voor insecten is gesponnen door een spin van de soort Caerostris darwini en beslaat ongeveer 2,8 vierkante meter.
Nog nooit eerder werd er zo’n groot spinnenweb ontdekt. Uit onderzoek blijkt verder dat het spinrag in het reuzenweb kan worden beschouwd als het sterkste biomateriaal op aarde. Dat schrijven de Amerikaanse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.
Water
De spinnen zijn in staat om tientallen insecten te vangen in hun webben. Niet alleen vanwege het formaat, maar ook omdat ze hun spinrag vaak boven rivieren spannen. Dat is een omgeving waar veel insecten vliegen. “Deze spinnensoort bouwt zijn web door draden te spannen over een waterlichaam of een meer”, verklaart hoofdonderzoeker Ingi Agnarsson op BBC News. “Geen enkele andere spin kan zo’n omgeving gebruiken”.
Onduidelijk
De Caerostris darwini moet bij het maken van een reuzenweb soms draden van meer dan 25 meter spinnen om een rivier te overbruggen.De webben van het dier hangen vaak in een hoek van vijftig graden boven het water. Het is nog onduidelijk hoe de spin dat voor elkaar krijgt. Normaal gesproken hangt een spinnenweb verticaal boven een rivier.