Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grootste roofdier van Europa gevonden

  •  
06-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
dino_07.jpg
Wetenschappers hebben in Portugal de grootste vleesetende dinosauriër van Europa ontdekt. De Torvosaurus gurneyi was zo'n 10 meter lang. Hij is tevens het grootste roofdier dat ooit in Europa is aangetroffen.
Zijn tanden waren 10 centimeter lang. Het beest leefde zo'n 150 miljoen jaar geleden en woog naar schatting 4 à 5 ton. Over de ontdekking is gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.
Een amateurarcheoloog vond de botten ten noorden van Lissabon in 2003. Aanvankelijk werd gedacht dat ging om een andere soort, de Torvosaurus tanneri , die vooral voorkwam in Noord-Amerika. Na uitgebreid onderzoek bleek het echter een nog niet ontdekte soort te zijn.
Volgens de onderzoekers is het niet de grootste vleesetende dinosauriër die ooit heeft bestaan. Zo was de bekende Tyrannosaurus uit de Jurassic Park-films groter. Desondanks behoort de nieuw gevonden soort tot een van de grootste uit zijn tijd. Torvosaurus betekent wilde hagedis.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.