Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grootste paddestoel ter wereld

  •  
05-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3939 keer bekeken
  •  
zwam_01.jpg
In China hebben wetenschappers de grootste paddenstoel ter wereld ontdekt. Het gaat om de F- Ellip-Soidea, eentje van wel 10 meter lang en zo’n 80 centimeter breed. Hij werd gevonden aan de onderkant van een boom op het Chinese eiland Hainan en weegt naar schatting bijna 500 kilo. Tot nu toe had een zwam in de botanische tuin van het Britse Kew Gardens de eer om door te gaan als de grootste. Met een omtrek van ruim 4 meter. Maar wat is eigenlijk de grootste paddenstoel van Nederland? Dat is de vraag. Zelf Menno Boomsluiter van de Nederlandse Mycologische Vereniging weet het antwoord niet, al zal het vermoedelijk een tonderzwam zijn, of een reuzenzwam.
Daarom een oproep. Als u een grote paddenstoel in Nederland bent tegengekomen, misschien wel de grootste. Laat ons dat dan weten en stuur een email naar vroegevogels@vara.nl.
Trouwens, de grootste paddenstoel is wat anders dan de grootste schimmel ter wereld. Dat is de sombere honingzwam, groeit in het oosten van de Amerikaanse staat Oregon en beslaat zo´n 880 hectare. En is daarmee het grootst levende organisme ter wereld.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.