Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grootste Nederlandse poolexpeditie vertrekt

19 aug 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spitsbergen_02.jpg
De grootste Nederlandse poolexpeditie ooit staat op het punt van beginnen. Woensdag 19 augustus vertrekken ruim vijftig wetenschappers naar de Noordpool. Ze varen in anderhalve dag naar een onontgonnen gebied op het eiland Edgeøya, aan de oostkant van eilandengroep Spitsbergen. Daar gaan de onderzoekers onder meer planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap bestuderen.
IJsberen
De expeditie wordt georganiseerd door het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Niet alleen wetenschappers gaan aan boord van het schip. Ook andere geïnteresseerden varen mee, zoals weerman Peter Kuipers Munneke, Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) en onze eigen verslaggever Henny Radstaak. Iedereen moet tijdens de trip op de boot blijven slapen, op het eiland wonen namelijk ijsberen.

Licht

In het gebied van de expeditie is de temperatuur nu gemiddeld een paar graden boven nul. Het is er bijna de hele dag licht. Op 28 augustus keert de groep terug naar Spitsbergen, waar ze zullen worden opgewacht door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar