Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grootste meeuw ter wereld broedt op Texel

  •  
12-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1053 keer bekeken
  •  
grmantelmeeuwericmenkveld.jpg

© De 'Texelse' grote mantelmeeuw. Foto: Eric Menkveld/Natuurmonumenten

Weer goed nieuws vanaf Texel: na de parende kemphanen is er nu voor het eerst vastgesteld dat een grote mantelmeeuw ( Larus marinus ) broedt op het Waddeneiland. De meeuwensoort is de grootste meeuw ter wereld met een spanwijdte van ongeveer 170 centimeter.
Scandinavische broeder
De broedende vogel werd waargenomen in natuurgebied Drijvers Vogelweid de Bol. Normaal gesproken legt de grote mantelmeeuw zijn eieren in Scandinavië, hoewel er ongeveer 10 Nederlandse broedgevallen per jaar in onder andere Groningen worden gemeld.
Zelf bekijken
’s Winters was Texel al een populaire bestemming voor voornamelijk jonge grote mantelmeeuwen. Dit broedende exemplaar moet ouder zijn, want pas na vier jaar gaan de vogels broeden. Overigens is de grote mantelmeeuw op Texel van een afstand goed te zien vanaf de Waddendijk bij de molen van Noorden.
Bron: Natuurmonumenten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.