Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grootste landdier tot nu toe beschreven

10 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Tiranosaur

© Opgraving van P. mayorum. Bron: Museo Paleontológico Egidio Feruglio; A. Otero

In 2012 werden de resten al ontdekt op een ranch in Patagonië, Australië, maar nu zijn deze ook officieel beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society . Het is de grootste dinosaurussoort die tot op heden is beschreven. De soort leefde zo'n honderd miljoen jaar geleden en woog maar liefst 70 ton. Zijn naam is Patagotitan mayorum .
De ontdekking werd gedaan door onderzoekers van het Museo Paleontológico Egidio Feruglio (MEF) . In een ander museum, namelijk het American Museum of Natural History zijn de afgietsels van de fossiele resten tentoongesteld.

Kolossaal

Het 40 meter lange beest was kolossaal, alleen het bot in het dijbeen is al meer dan twee meter lang. In totaal hebben de paleontologen wel meer dan honderdvijftig fossielen van zes verschillende individuen gevonden. Uit de vondsten blijkt dat het gaat om jongvolwassenen en dat er dus waarschijnlijk nog grotere exemplaren hebben rondgelopen.

Dorst?

Verder denken de onderzoekers ook meer te kunnen zeggen over de doodsoorzaak van deze zes giganten. “We vonden tijdens één opgraving drie verschillende grondlagen met daarin botten van dino’s die allemaal tot dezelfde soort behoorden,” stelt onderzoeker José Luis Carballido van het MEF. “Het gebied waarin deze botten waren afgezet en begraven was een overstromingsgebied, waar opeenvolgende rivieroverstromingen de resten van de dode dieren hebben bedekt. Die overstromingen waren echter niet krachtig genoeg om de botten te verplaatsen. In andere woorden: deze dinosaurussen waren hier, stierven hier en waren op minstens drie verschillende momenten naar deze plek gekomen.” Mogelijk kwamen de dinosaurussen hier om te drinken en zijn ze vast komen te zitten in de modder of troffen ze helemaal geen drinkwater aan en zijn ze hier uiteindelijk van de dorst gestorven.
Bron: MEF & Scientias  

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

DickRingelberg
DickRingelberg12 aug 2017 - 14:46

In 2012 werden de resten al ontdekt op een ranch in Patagonië, Australië, maar nu zijn deze ook officieel beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society.

MOET ZIJN: Patagonië, Argentinië.