Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grootste kippenlegbatterij op de fles

  •  
04-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
legbatterij_06.jpg
Voor de grootste legbatterijstal van Nederland, voor 300.000 kippen, lijkt het doek definitief gevallen. Wegens betalingsproblemen is de megastal te koop gezet. 19 Augustus vindt de executieveiling plaats. De stal stond al sinds 2008 leeg na jarenlang procederen van Wakker Dier, omwonenden en de plaatselijke milieugroep. Ook de gemeente legde het bedrijf uiteindelijk dwangsommen op.
Dierenleed
De veehouder bleef echter tot het laatst procederen om de legbatterij weer vol te kunnen zetten. Het bedrijf had een reputatie opgebouwd van het schofferen van dierenwelzijnsregels en het aan de laars lappen van de milieuregels. De Raad van State floot het bedrijf vele malen terug. “Het negeren van wetten en geld verdienen aan dierenleed, loont uiteindelijk niet, dat is de duidelijke en verheugende boodschap in deze zaak.”, aldus Wakker Dier.
In december 2002 werd deze grootste legbatterijstal van Nederland gebouwd voor 300.000 kippen. Dat was in strijd met de bouwwetgeving. Er werd illegaal en in allerijl gebouwd om het bouwverbod voor nieuwe legbatterijen voor te zijn. Een maand later werd nieuwe wetgeving van kracht die kippen iets meer ruimte gunde dan het A4’tje (550 cm2) in de dan geldende regelgeving. De milieuvergunning voor het bedrijf werd later meermalen vernietigd door de Raad van State  wegens overschrijding van milieunormen.
Later bleek het bedrijf ook in strijd met de Natuurbeschermingswet waarvoor een noodzakelijke vergunning ontbrak. Uiteindelijk moest het bedrijf inkrimpen van 300.000 naar 230.000 kippen in legbatterijen. In augustus 2008 werden de kippen voor het laatst uit de legbatterij gehaald, na vele procedures en daarnaast ook diverse dwangsommen van de gemeente. Sindsdien heeft de eigenaar nog diverse keren geprobeerd het bedrijf door te starten.

15 miljoen kippen in legbatterij

Per 1 januari 2012 moeten alle legbatterijen in Europa worden verbouwd naar een aangepaste kooi ‘met een behangetje’: een zitstok, legnest en krabmatje. Nog altijd zitten circa 15 miljoen legkippen in Nederland in legbatterijstallen met een A4’tje leefruimte per kip. Ongeveer de helft van de Nederlandse boeren is ondertussen omgeschakeld naar scharrelschuren of (biologische) uitloopstallen.
Bron en foto: Wakker Dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.