Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grootste groene dak van Amsterdam bijna gereed

  •  
13-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
dak.jpg
De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (Openbare Ruimte en Groen) plant op dinsdag 24 aug a.s. om 18.00 uur samen met de Bewonersvereniging de laatste sedumplantjes op de nieuwe groene daken van de Halve Wereld aan de Nieuwe Amstelstraat, naast de Stopera. De afgelopen maanden is hier in opdracht van eigenaar woningcorporatie Ymere een bijzonder duurzaam vegetatiedak met vetplantjes (sedum) aangelegd. Het is het grootste groene-dakproject van Amsterdam.
 
118 huurwoningen in hartje Amsterdam
De Halve Wereld is een complex van Ymere met 118 sociale-huurwoningen dat na de bouw van de metro is verrezen (1984-1985), bovenop metrostation Waterlooplein. De bewonersvereniging geeft inhoud aan bewonerszelfbeheer: een Amsterdamse binnenstad-variant van zeer betrokken bewoners met een speciale moeder-dochter constructie met Ymere (voorheen een gemeentelijk woningbedrijf). De bewoners gaan de groene daken daarom zelf onderhouden. De Halve Wereld staat bekend als een succesvolle menging van bewoners: studenten, senioren, gezinnen, kunstenaars, artiesten en woongroepen.
Dak toe aan renovatie
In opdracht van Ymere legt de firma Consolidated Nederland uit Gorinchem deze maand de laatste hand aan circa 450 m2 CO2 absorberende Olivijn-mineralen en circa 1300 m2 sedumdak op De Halve Wereld, mede op verzoek van de bewoners die meer groen in hun woonomgeving willen dan de openbare ruimte toelaat. Bovendien was de dakbedekking inmiddels toe aan renovatie. De Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam verstrekte Ymere een subsidie van 20.000 euro voor dit project. Bovendien heeft de gemeente dit complex in het vizier voor onderzoek naar het effect van sedumdaken in de stad.
 
Samen met bewoners
De dakrenovatie is in samenspraak gegaan met de huurdersvertegenwoordiging van het complex. Hun wensen zijn vertaald naar het huidige plan en met hun besproken. Sedumdaken bieden vele voordelen op het gebied van duurzaamheid, milieu (luchtkwaliteit, geluid, flora en fauna, energiebesparing), belevingswaarde en woongenot. De aanschafkosten zijn hoger, daar staat tegenover dat het dakconstructie tot in de eeuwen blijft bestaan en daarna gerecycled kan worden.
 
Technische specificaties
Technisch gezien gaat het bij dit project om een dikke laag isolatie bovenop de oorspronkelijke dakbedekking, daarop gaat weer een nieuwe 2-laags dakbedekking. Dan volgt de drainagelaag en het substraat dat nodig is voor de sedumplantjes.
 
Duurzaamheid vanzelfsprekend
Als maatschappelijke onderneming vindt Ymere duurzaamheid in gebouwen en de woonomgeving vanzelfsprekend. Groen en water zorgen bovendien voor een prettige, leefbare buurt. Daarom vindt Ymere het belangrijk om te investeren in buurten met een duurzaam evenwicht van rood (stenen), groen (planten en bomen) en blauw (water).
Zowel de gemeente Amsterdam als het stadsdeel Centrum stimuleren de aanleg van groene daken in de binnenstad met subsidieregelingen en vereenvoudiging van regelgeving. Meer informatie over groene daken in Amsterdam is te vinden op http://www.groenedaken.amsterdam.nl/
Bron: Ymere

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.