Vroege Vogels

Grootste door burgers gerealiseerde zonnepanelenveld geopend

  •  
19-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zonnewijde

© Fotograaf: Reinier van de Berg

Zondag is het eerste grote zonnepanelenveld van Nederland dat volledig door burgers is gerealiseerd geopend. Het veld bij Breda heeft de naam 'de ZonneWIJde' gekregen.

Burgers

Grote zonnepanelenvelden worden normaliter door of in samenwerking met energieleveranciers gerealiseerd, maar de ZonneWIJde is volledig in eigendom van 637 burgers.
Ruud Koornstra, nationale Energiecommissaris, noemde het project bij de opening “een doorbraakproject voor de energietransitie die inmiddels begint te versnellen”. Koornstra: “Zoiets als dit was tot vandaag op deze schaal nog nooit gedaan. Particulieren delen hun dak, of het dak van hun sportvereniging, maar burgers die samen 1.600 MWh produceren, is nog niet eerder vertoond. Het maakt van ZonneWIJde Breda een doorbraakproject. Letterlijk, want er zullen er ook op andere plekken in Nederland meer gaan volgen nu de eerste er ligt.”

Toekomst

Tijdens de opening overhandigden sommige leden zonnepanelen op het veld aan hun kinderen. Dit gebaar staat symbool voor het overdragen van een duurzame wereld aan kinderen, voor veel deelnemers de reden om deel te nemen aan het zonnepanelenveld.

Meer over:

zonnepanelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

henkdaalder
henkdaalder8 nov. 2017 - 13:20

Er zit een nare financiele stank aan deze zonneweide in Breda. De gfemeente was te lui om echt voro haar buirgers op te komen, dus leverde zij hen uit aan d ebank. Die bank financierde de zonnepanelen, en de ca 700 burgers mochten ook een beetje lenen. Maar de bank eist dat alle stroom voor een comemrcieel tarief wordt verkocht, en zij haar commerciele rente krjgt. Alle stroom kopers betalen SDe subsidie, die naar de bank gaat. Die SDe subsidie is echte roverbodig, als huishoudens zxelf eigenaar mogen zijn van de zonenpanelen, en dus de stroom ervan vooreigen gebruik mogen benutten. Maar dat wil de de regering niet, en de gemeente breda deed niets om haar eigen inwoners hier te helpen. Ook al staat in de Elektriciteitswet van 1998, art 95a, lid 2 dat groepen burgers zo hun eigen stroom mogen opwekken, voor eigen rekening en risico. Ook de EU wil dat elke burger het recht krijgt zelf duurzame stroom op te wekken. Als we de regering en SDE subsidie slurpende bedrijven hun gang laten gaan, betaalt een all elektrisch huishouden straks 200 EUR per maand extra, alleen al aan de SDE subsidie, voor bedrijven en dit soort foute projecten. http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2017/10/koopkracht-wordt-onnodig-opgevreten-bedrijven-sde-subsidie-ezk/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.