Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groot stuk barnsteen gevonden op Ameland

  •  
14-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ameland_06.jpg
Op het strand van Ameland blijkt vorige week een groot stuk barnsteen te zijn gevonden. Het ovale blok van 2,5 kilo is woensdag door de vinder in bruikleen afgestaan aan het Natuurcentrum op het Waddeneiland.
Hars
Barnsteen is een fossiele hars van naaldbomen. Het spul is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. Barnsteen is doorgaans kostbaar, maar hoeveel dit stuk waard is, wordt nog onderzocht.
Jong
Volgens directeur Joop de Jong van de Amelander Musea, waar het Natuurcentrum onder valt, is het brok betrekkelijk jong, wat het minder waard zou maken. ,,Het voelt nog kleverig aan. De vraag is of je het kunt polijsten. Voorlopig gaan we het conserveren.''
Ovale vorm
Normaal wordt barnsteen op de stranden alleen in kleine stukjes gevonden. ,,Op stukjes van een kubieke centimeter zijn we al heel trots'', aldus De Jong. ,,Maar dit heeft een mooie ovale vorm. Je kunt echt zien dat het hars is dat uit een boom is gelopen.''
Grootste stuk
Het grootste stuk barnsteen ooit gevonden weegt 11,5 kilo en is in 1969 opgevist door Deense vissers. Het is tegenwoordig te bewonderen in een museum in Kopenhagen, meldt de website Geologie van Nederland.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.