In oktober van het jaar 2022 daalt de gaswinning in Groningen tot minder dan 12 miljard kubieke meter per jaar. In 2030 moet de kraan helemaal dicht zijn. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat): "De gaswinning gaat naar nul".
Maatschappelijk onverantwoord
Met deze plannen zal uiteindelijk niet al het gas uit het veld worden gehaald, zei Wiebes. "Technisch is het mogelijk de gasbel helemaal uit te putten, maar of het maatschappelijk verantwoord is..." Wiebes wil nog niets kwijt over wat het dichtdraaien van de gaskraan het Rijk gaat kosten.
De snelheid waarmee de winning omlaag kan, hangt ook af van een reeks aanvullende maatregelen die de minister voor ogen heeft. Zo komt er een nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek waarmee gas uit het buitenland geschikt kan worden gemaakt voor gebruik in Nederland.
De toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen, adviseerde na de zware aardbeving bij Zeerijp in januari om de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen naar 12 miljard kuub. Maar ook op dat niveau "blijft het risico op een zware aardbeving bestaan", benadrukt de regering.
Gasverbruik verlagen
Milieu-organisaties zijn blij met het dichtdraaien van de Groningse gaskraan, maar vallen over de extra maatregelen van minister Wiebes. Er wordt gesproken over maatregelen om de gastoevoer in stand te houden, en in mindere mate over maatregelen om het gasverbruik in Nederland te verlagen.
Jorien de Lege, campagneleider energie bij Milieudefensie: "Groningen heeft er lang op moeten wachten. Gelukkig is dit kabinet voortvarend aan de slag gegaan, dat is goed nieuws. Maar het gasgebruik gaat met deze maatregelen nauwelijks naar beneden, er wordt vooral overgeschakeld op importgas met nieuwe stikstoffabrieken. Op deze manier houden we onze gasverslaving nog tot 2050 in stand. Dat is niet goed voor het klimaat."
Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren: "De Partij voor de Dieren is blij dat de gaswinning is Groningen versneld wordt afgebouwd, en dat het kabinet eindelijk tot de conclusie komt dat de gevolgen van de gaswinning voor de leefbaarheid van Groningers onaanvaardbaar zijn. Helaas is het terugbrengen van de gaswinning niet automatisch ook goed nieuws voor het klimaat. Er is nauwelijks sprake van het terugbrengen van ons gasgebruik; onze afhankelijkheid van aardgas blijft groot."
Gasnetbeheerder Gasunie noemt het omlaag brengen van het gasverbruik van Nederlandse huishoudens een belangrijke voorwaarde voor het stoppe van de gaswinning in Groningen. Gasunie denkt dat dit via initiatieven met bijvoorbeeld warmtepompen technisch mogelijk is. Maar het moet allemaal nog wel gebeuren, aldus de zegsman.
Gevolgen voor andere Nederlandse gasvelden
Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de winning van gas in andere gebieden in Nederland, zoals in de Waddenzee en Noordzee. In een reactie geeft Shell, mede-eigenaar van de NAM, aan dat de NAM een organisatie is die zich op meer plekken bevindt dan alleen in Groningen. "Naast het Groningenveld wint NAM ook aardgas uit kleine gasvelden in Nederland en op zee. Circa 28 procent van het Nederlandse aardgas wordt op zee gewonnen", aldus Shell. Hieruit valt op te maken dat er niet gestopt wordt met de gaswinning in andere gebieden.
Wat de gevolgen zullen zijn voor de gasvelden rondom de Waddeneilanden is nog niet bekend. Ten noorden van Schiermonnikoog worden proefboringen gedaan. Minister Wiebes gaf eerder aan dat het nog "heel lang duren" kan duren voor er gewonnen wordt, maar het is niet duidelijk of deze tijdsindicatie verandert door het besluit in Groningen.