NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Groningen Airport mag vogels en zoogdieren bejagen

20 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
zomertortel_01.jpg
De provincie Drenthe heeft in januari toestemming gegeven om vogels en zoogdieren af te schieten in de belang van de vliegveiligheid op en rondom Groningen Airport Eelde. De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life zijn ontzet: “Het gaat om belachelijk veel diersoorten, waaronder dieren die al op de Rode Lijst staan. Voor sommige soorten is geen enkele onderbouwing aanwezig. Wij begrijpen niet hoe de provincie tot dit besluit is gekomen.”

Verjagen van vogels en zoogdieren

Om de luchtvaartveiligheid te garanderen wordt op het vliegveld een zero-tolerancebeleid gevoerd met betrekking tot de aanwezigheid van vogels. De luchthaven heeft een viertal vogelwachters in dienst die de dieren eerst moeten verjagen. Als dit niet werkt, kan er worden overgegaan tot het vangen en vrijlaten óf doden van de vogels, afhankelijk van de vogelsoort. Op de lijst van soorten die mogen worden doodgeschoten staan 41 soorten zoals kokmeeuwen, kieviten en zomertortels.  

Ook is er een plan opgesteld dat het vangen en verplaatsen van vossen moeilijk, kostbaar en ongewenst is. Deze stelling wordt niet met cijfers of verdere informatie onderbouwd. Verwilderde katten worden gevangen met vangkooien en daarna met het geweer gedood. Terwijl katten en vossen zouden onder meer op weidevogels kunnen verjagen.  

De wet is duidelijk en strikt

De toestemming (ontheffing) bevat een 41 soorten vogels en 26 soorten zoogdieren. Een ontheffing wordt altijd verleend op basis van een onderliggend Faunabeheerplan. Als een soort niet is opgenomen in het Faunabeheerplan dan ontbreekt dus de onderbouwing. “De wet is duidelijk en strikt. Als er geen onderbouwing is dan mag er geen ontheffing worden verleend. Dertig van de genoemde soorten zijn niet opgenomen in het Faunabeheerplan. Voor deze dertig soorten kan en mag er geen toestemming tot afschot worden gegeven,” aldus Pauline de Jong van Fauna4Life. De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life hebben een bezwaarschrift ingediend. Zij willen dat de toestemming wordt ingetrokken.

Bron: Animal Rights van Fauna4Life

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.