Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rik Grashoff is Groenste Politicus van 2016

18 dec 2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
138 keer bekeken
Rik_Grashoff
Het Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks is door Natuurmonumenten uitgeroepen tot Groenste Politicus 2016. Dit is vanmorgen tijdens de live-uitzending van VARA Vroege Vogels (NPO Radio1) bekendgemaakt. In een nek-aan-nekrace liet hij de Kamerleden Fatma Koşer Kaya (D66) en Eric Smaling (SP) achter zich. Grashoff heeft als ‘groene straatvechter’ successen geboekt voor weidevogels, landschapsbescherming en verduurzaming van de landbouw.

Inzet voor natuur

‘Grashoff is een politicus die zich met grenzeloze energie inzet voor het bereiken van zijn groene idealen. Een politicus die zich realiseert dat natuur in Nederland zich niet beperkt tot natuurgebieden, maar dat we ook zorgvuldig om moeten gaan met biodiversiteit op het platteland, in de stad en met alle landschappen die ons land mooi maken’, aldus Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten. Jurylid Thijs Broer (politiek redacteur Vrij Nederland) benadrukt zijn politieke vaardigheden: ‘Dankzij zijn politieke behendigheid is bijvoorbeeld het gebruik van het giftige bestrijdingsmiddel glyfosaat ook in Europa teruggedrongen. Grashoff is een terriër met gevoel voor timing.’

Verkiezing

Tot afgelopen dinsdag kon iedereen zijn stem uitbrengen op één van de zes genomineerde politici. In totaal stemden 5.850 mensen op hun favoriete politicus. De drie kandidaten met de meeste stemmen zijn voorgelegd aan een vakjury, bestaande uit Frank Berendse (hoogleraar natuurbeheer), Thijs Broer (Vrij Nederland) en Marc van den Tweel (Natuurmonumenten).

Politici met lef

Groen leiderschap is in deze tijd onmisbaar. Hoogleraar Berendse: ‘Intensieve landbouw en klimaatverandering bedreigen de leefomgeving van dier en mens. In een politieke arena waarin de zorg voor natuur en milieu niet vanzelfsprekend is, heeft de jury ervoor gekozen om politici met lef te belonen. Grashoff maakte indruk op de jury vanwege zijn volharding op belangrijke natuuronderwerpen.’ Lof ook voor de andere kandidaten van de jury. ‘Smaling heeft indruk gemaakt met zijn grote kennis van zaken en zijn passie voor landschap. Koşer Kaya weet als geen ander mensen te enthousiasmeren en te betrekken bij belangrijke onderwerpen als bescherming van het strand en de duinen.’, licht Van den Tweel toe.

Eerdere winnaars

Natuurmonumenten organiseerde de verkiezing Groenste Politicus dit jaar voor de negende keer. In 2015 werd Marianne Thieme verkozen tot Groenste Politicus. Eerdere winnaars van deze eervolle titel waren gedeputeerde Van den Hout, Kamerleden Polderman, Ouwehand, Jacobi, Van Veldhoven en Van Gerven.
Grashof groenste

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

henkdaalder
henkdaalder18 dec 2016 - 15:16

Gefeliciteerd!
Maar, Rik Grashoff een straatvechter?

Wel is hij groener dan de andere 2
Eric Smaling misdraagt zich zeer kwalijk door windparken "landschaps ecocide" te noemen, terwijl hij als "Volks"vertegenwoordiger juist zou moeten vechten  om huishoudens trotse eigenaren van die windmolens te maken.
Mevrouw Koşer Kaya is vanD66, de extreem neoliberale partij die burgers weert uit duurzame activiteiten en alle subsidie naar commerciele praktijken laat gaan, terwijl subsidie voor windparken op het land niet eens meer nodig is.
Hier houden alle politici hun mond over, dus werken ze allemaal kennelijk voor de bedrijfsleven lobby, die leeft van die overbodige subsidie.

De groenste politicus is hij/zij die alle centrales verplicht CCS2 laat inbouwen.
Centrales zijn, ook verplicht, al voorbereid op deze techniek. Maar de politiek werkt alleen voor de gevestigde bedrijfsbelangen, en weigert centrales klimaat neutraal te maken.
Alleen als alle 3000 centrales op de wereld klimaat neutraal worden, CCS2 is nu BAT, Best Available Technology, dan houden we Nederland zo groen als het nu is.
Zo niet dan versnelt het klimaat probleem nog verder, en nadert de verwoestijning vanuit Afrika en Zuid Europa, Nederland ook sneller. 
Centrales sluiten is dom want dan komt onze CO2 gewoon uit Duitse centrales.
We moeten onze eigen centrales benutten zolang ze nog nodig zijn, en CCS2 als export product ontwikkelen.
Niet de Kluut, maar CO2 reductie is de groenste activiteit, voor de wereld. En Nederland heeft het geld en de kennis en de netwerken om daarmee de wereld te redden
http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2015/11/kolencentrales-moeten-verplicht-ccs-krijgen-wereldwijd-cop21/