Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

GroenLinks wil sterren voor schoon gas

10 sep 2013
  •  
leestijd 1 minuten
gas_06.jpg
GroenLinks wil een systeem waarbij sterren worden gegeven voor schoon of duurzaam opgewekt gas. Schaliegas zou dan het minimum van één ster krijgen, gas met vijf sterren moet het beste zijn voor mens en milieu.
 
Beter bepalen
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren gaat daarvoor in de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel indienen, zo kondigt ze dinsdag aan. Ze wil ermee bereiken dat consumenten beter kunnen bepalen welk gas ze thuis krijgen van hun energieleverancier, om zo bijvoorbeeld schaliegas tegen te houden. Het voorstel verplicht energieleveranciers helder aan te geven welk type gas zij leveren.
 
Schaliegas
Van Tongeren verwijst in een toelichting op haar wetsvoorstel nadrukkelijk naar mogelijke schaliegaswinning in Nederland, waar haar partij fel op tegen is. Het kabinet moet er overigens nog een besluit over nemen. Met haar wet wil Van Tongeren voorkomen dat consumenten schaliegas opgedrongen krijgen zonder dat ze het weten.
 
Labeling
,,Consumenten willen geen risico op vuil drinkwater voor de inwoners van Brabant, maar ook niet voor mensen in China en de VS. Dus geen schaliegas'', zegt Van Tongeren. ,,Maar ook gaswinning in Rusland geeft forse milieuproblemen. Door labeling hebben mensen de keuze hier niet aan bij te dragen.''
Bron: ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.