GroenLinks wil opheldering over 'klimaatschandaal'
• 29-02-2008
• leestijd 2 minuten
GroenLinks vermoedt dat elektriciteitsbedrijven ten onrechte goede sier maken met groene energie en daar in sommige gevallen de consument ook nog voor laten betalen. Kamerlid Wijnand Duyvendak wil hierover opheldering van het kabinet, naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Zembla, komende zondag.
Nederlandse elektriciteitsmaatschappijen hebben contracten met de stichting FACE, die zorgt voor het aanplanten van bos. Zo wordt de uitstoot van het broeikasgas CO2 in ons land elders in de wereld gecompenseerd. Zembla laat zien hoe bijvoorbeeld in Oeganda mensen van hun land zijn verdreven voor de aanplant van een klimaatbos.
In de jaren negentig, toen de elektriciteitsmarkt nog niet geliberaliseerd was, moesten alle consumenten via een opslag op de energierekening meebetalen aan de bosbouwprojecten van FACE, die in 1992 van start ging. Na de liberalisering kwamen de zogeheten groencertificaten terecht bij de elektriciteitsmaatschappijen en is de stichting FACE doorgegaan met haar werk.
Een woordvoerder van E.ON zegt ervan uit te gaan dat het contract van deze onderneming met FACE bijdraagt aan natuurhersel. Electrabel laat weten via FACE projecten in Ecuador te steunen.
FACE was vrijdag niet voor commentaar bereikbaar, maar kritiek op het bosproject in Oeganda is niet nieuw en de organisatie noemt die via haar website onvolledig, onzorgvuldig en misleidend.
Voor PvdA-Kamerlid Diederik Samsom is de uitzending reden om opnieuw te bepleiten dat het systeem van 'vrijwillige' klimaatcertificaten moet opgaan in het verplichte systeem, dat valt onder het zogeheten Kyoto-protocol en waarop controle wordt uitgeoefend. Duyvendak zegt dat de ministers Maria van der Hoeven van Economische Zaken en Jacqueline Cramer (Milieu) "orde op zaken moeten stellen op de markt van CO2-compensatie''.
Bron: ANP