Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

GroenLinks wil onderzoek naar bijensterfte

  •  
14-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
GroenLinks wil een onderzoek naar de samenhang tussen grote bijensterfte en het gebruik van landbouwgif. Gedurende het onderzoek wil de oppositiepartij een verbod op de schadelijke bestrijdingsmiddelen. Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks heeft zondag een verzoek hiertoe gedaan bij staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) na de uitzending van tv-programma Moord op de honingbij van Zembla een dag eerder.
Grashoff wil ook op korte termijn een debat met Bleker over de bijensterfte. ,,Deze uitzending werpt weer een steen in de vijver. Er zijn veel aanwijzingen zijn dat het landbouwgif Imidacloprid bijdraagt aan de massale bijensterfte van de laatste jaren'', aldus het GroenLinks-Kamerlid.
Volgens Zembla heeft Nederland van alle Europese landen de grootste bijensterfte en maken natuurbeheerders zich grote zorgen over de gevolgen die dit heeft voor onze voedselketen. Door wetenschappers en imkers wordt landbouwgif gezien als de belangrijkste oorzaak van de sterfte, maar wegens economische belangen zou een verbod op de schadelijke middelen bij de Nederlandse overheid lastig liggen.
De Partij van de Dieren (PvdD) zal Bleker tijdens een Kamerdebat oproepen tot een verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw en in de tuin. Volgens PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand is het verband tussen het landbouwgif en de bijensterfte allang aangetoond en is verder onderzoek niet nodig. De oppositiepartij heeft al eerder gepleit voor een verbod op de middelen, ook voor de veiligheid van het drinkwater.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.