Vroege Vogels

GroenLinks wil 'hegsubsidie' voor huismus

  •  
03-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mus_01.jpg
GroenLinks Rotterdam wil de met uitsterven bedreigde huismus redden door de invoering van een subsidie op heggen. Mensen die hun schutting vervangen door een heg, krijgen in het voorstel subsidie van de gemeente. Daartoe gaat gemeenteraadslid Arno Bonte een voorstel doen op Werelddierendag.
Heggen zijn volgens GroenLinks van levensbelang voor bedreigde diersoorten als de mus en de egel. ,Dierendag gaat over meer dan een extra kluif voor de hond of feestelijke brokjes voor de kat'', betoogt Bonte.
,,De stad is een woonplaats voor talloze wilde dieren, zoals mussen, vleermuizen en egels. Wil je die een goed huis bieden, dan moet je zorgen voor voldoende natuurlijke plekjes. Voor mussen en egels is gevarieerde dichte begroeiing zoals in heggen van levensbelang.''
De populatie mussen is in de laatste tien jaar fors teruggelopen. Het dier is daarmee terechtgekomen op de lijst van bedreigde diersoorten. De terugkeer van de heg kan daarin volgens GroenLinks verandering brengen.
,,Als 10 procent van de schuttingen vervangen zou worden door heggen, dan zou dat voor mussen al een verdubbeling van hun territorium betekenen'', heeft Bonte voorgerekend. ,,Bovendien ziet een heg er voor mensen ook veel vriendelijker uit dan een schutting.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.