Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

GroenLinks wil einde aan EU-geld voor kipcommercial

  •  
03-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kip_24.jpg
GroenLinks wil dat de overheid niet langer meebetaalt aan reclame voor vlees. Europarlementslid Kathalijne Buitenweg stelt vrijdag voor om het geld daarvoor uit de EU-begroting te schrappen.
Aanleiding is de reclamespot in Nederland voor kippenvlees. De kipcommercial wordt deels gefinancierd met Europees geld. Volgens Buitenweg is dat niet van deze tijd.
,,De Nederlandse pluimveesector kreeg 3 miljoen euro voor reclamedoeleinden'', weet Buitenweg. ,,Ik heb veel e-mails gekregen van mensen die zich afvroegen hoe het mogelijk is dat de EU meebetaalt aan de kipcommercial 'Kip, het meest veelzijdige stukje vlees: Kip!'. Ik deel de frustratie volledig. Het is niet uit te leggen.''
De EU is ooit begonnen met de promotie van vlees in de tijd dat er in Europa een voedseloverschot was. Maar GroenLinks vindt dat de EU het geld nu beter kan besteden aan dierenwelzijn en voor waarschuwingen over de nadelen van vleesconsumptie. Zo is voor een biefstukje veel water en graan nodig.
,,Vleesconsumptie leidt niet alleen tot miljarden dieren in de bio-industrie, maar ook tot grote sociale en milieuproblemen'', weet Buitenweg. ,,De veeteelt is verantwoordelijk voor bijna een vijfde van de klimaatverandering. En omdat we in westerse landen zoveel eten is er tekort in ontwikkelingslanden.''
De Europarlementscommissie financiën stemt volgende week over het voorstel van Buitenweg.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.