Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

GroenLinks wil dierenrechten in Grondwet

  •  
20-02-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Hilversum, 20 februari - De rechten van dieren moeten worden verankerd in de Grondwet. Femke Halsema maakte zondag in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels bekend dat zij dit zal voorstellen in het debat over grondrechten, dat aanstaande dinsdag plaatsvindt. GroenLinks wil dat de overheid de plicht krijgt om zich in te spannen voor bescherming en verbetering van het welzijn van dieren.
Als de rechten van dieren expliciet in de Grondwet komen dan zal dat zeker consequenties hebben voor allerlei gehouden dieren. Legbatterijkippen, palingen, proefdieren, jachtwild en nertsen krijgen dan ongetwijfeld een minder ellendig leven, of gaan een minder gruwelijke dood tegemoet.
GroenLinks vindt dat de rechten van dieren thuishoren in de Grondwet. In navolging van Duitsland moet ook Nederland in de Grondwet opnemen dat het welzijn van dieren beschermd moet worden. Dit kan door aan artikel 21, dat gaat over de zorg voor het milieu, de zorg voor het welzijn van dieren toe te voegen. Door opname in de Grondwet zijn dieren minder overgeleverd aan de politieke waan van de dag.
Femke Halsema roept het kabinet op om met een wetsvoorstel op dit punt te komen. Als dat er niet komt dan is GroenLinks van plan zelf met een initiatief te komen. Wordt het voorstel aangenomen, dan moeten dierenwelzijnswetten, zoals de Gezondheid- en welzijnswet voor Dieren, de Wet op de dierproeven en de Flora- en Faunawet, opnieuw tegen het licht worden gehouden. Het is onvermijdelijk dat daarmee eindelijk de huidige praktijken van de bio-industrie, dieproeven en jacht op de schop gaan. Legbatterijen, onverdoofde castratie en aangeschoten wild zijn maar enkele voorbeelden van praktijken die wat GroenLinks betreft uitgebannen moeten worden. Daarnaast moet er meer prioriteit worden gegeven aan het handhaven van de (huidige) wetgeving.
Rechtsfilosoof P. Cliteur pleitte eerder voor het opheffen van deze "morele blinde vlek" die onze samenleving kent. GroenLinks hoopt dat met het opnemen van dierenrechten in de Grondwet een eerste stap wordt gezet naar een fundamentele omslag in de omgang met dieren.
Artikel 21 van de Grondwet zal naar het idee van GroenLinks als volgt kunnen luiden: "De zorg van de overheid is gericht op de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu en van het welzijn van dieren."
(Bron: persbericht GroenLinks )

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.