Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

GroenLinks tegen omzetten voedsel in biobrandstoffen

  •  
21-04-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_107071.jpg
GroenLinks-klimaatexpert Bas Eickhout keert zich tegen het huidige Europese beleid voor biobrandstoffen, omdat daarvoor voedsel moet worden omgezet in biobrandstof.
Eickhout, nummer twee en nieuw op de kandidatenlijst van GroenLinks voor het Europarlement, stelt dat de teelt van koolzaad, suiker of andere gewassen voor brandstof ten koste gaat van landbouw. De honger in de wereld neemt daardoor toe.
Nu al komen enkele procenten van de diesel en benzine van planten. De EU heeft besloten dat dat moet stijgen tot 10 procent in 2020. Maar Eickhout wil stoppen met Europese verplichte bijmenging van biobrandstoffen. ,,Het doel is heel onverstandig, zolang er geen tweede generatie biobrandstof bestaat.'' Tweede generatie biobrandstof is energie die gemaakt is van takken, afvalstoffen, stro en andere niet-voedingsmiddelen.
Beter is het om een scherper doel te stellen dat de CO2-uitstoot van auto's vermindert, vindt Eickhout. ,,De nieuwe EU-doelen voor CO2-uitstoot van auto's zijn veel te slap. Erg makkelijk te halen voor fabrikanten.''
De 32-jarige Utrechtse klimaatexpert staat ook erg sceptisch tegenover de geplande teelt van jatropha als biologische vliegtuigbrandstof. De plant jatropha (ook wel schijtnoot geheten) groeit op zoute onvruchtbare grond. ,,Maar er zijn erg veel hectares nodig voor een enkele vlucht. En boeren kiezen dan vast eerst voor teelt op vruchtbare landbouwgrond.''
PvdA-expert biobrandstof en Europarlement Dorette Corbey deelt de meningen van Eickhout niet. ,,Met goede criteria is er best veel te bereiken'', aldus Corbey. Ze betwijfelt of er direct een relatie is tussen de brandstofteelt en de voeding. ,,In Brazilië is de teelt van suiker voor ethanol sterk toegenomen, maar de suikerprijs is niet gestegen. Bovendien: volgens velen kom je alleen door de eerste generatie biobrandstof naar de tweede generatie.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.