Vroege Vogels

GroenLinks mobiliseert aandeelhouders tegen bouw kolencentrales

  •  
12-10-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kolen_02.jpg
Aandeelhouders van Nuon en Essent moeten de bouw van nieuwe kolencentrales tegenhouden. Dat is de inzet van GroenLinks-fracties en wethouders in gemeentes en provincies die aandelen in deze energiebedrijven bezitten. Vandaag start GroenLinks de grote publiekscampagne Kappen met Kolen.
Ga naar www.kappenmetkolen.nl en teken de protestkaart.
Nieuwe kolencentrales zijn een ramp voor het klimaat. Gezamenlijk stoten vijf nieuwe kolencentrales even veel broeikasgas uit als alle 7 miljoen Nederlandse auto’s. Desondanks zetten energiebedrijven en het kabinet de bouw van vijf nieuw kolencentrales door. GroenLinks-politici door het hele land zullen gemeentes en provincies mobiliseren om de bouw van de centrales van Nuon en Essent te blokkeren. Voor grote investeringen als de bouw van een nieuwe centrale hebben de energiebedrijven toestemming nodig van de aandeelhouders. GroenLinks zal voorstellen indienen in gemeenteraden en provincies om deze goedkeuring te onthouden. Dit kan bij de algemene aandeelhoudersvergadering van Essent en Nuon op. Nuon liet onlangs weten de bouw van een kolencentrale met twee jaar uit te stellen. GroenLinks wil dat van uitstel afstel komt.
Vandaag start GroenLinks een grote publiekscampagne, genaamd “Kappen met Kolen – kies voor het klimaat”. Consumenten wordt gevraagd te tekenen tegen nieuwe kolencentrales. Tientallen GroenLinks-afdelingen gaan de straat om handtekeningen tegen kolencentrales te verzamelen. Op kappenmetkolen.nl kunnen verontruste burgers online actievoeren. De handtekeningen zullen aangeboden worden aan het kabinet. Het Rijk heeft namelijk de mogelijkheid de kolencentrales tegen te houden, bijvoorbeeld door een speciale kolenbelasting, maar laat dit tot nu toe na. Door twee routes te bewandelen, die van de aandeelhouders en van de wetgever, wil GroenLinks de druk maximaal opvoeren.
Bron: Groenlinks

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.