Vroege Vogels

GroenLinks komt met klimaatbegroting

  •    •  
16-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CO2_3ab66b.jpg
Naast een tegenbegroting presenteert GroenLinks dit jaar voor het eerst ook een klimaatbegroting die de gevolgen van het beleid voor de CO2-uitstoot in kaart brengt. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver wil daarmee een nieuwe traditie starten aan het binnenhof.
 
Schuld doorschuiven
Klaver: “Een begroting moet kloppen, maar niet alleen in financiële zin. Ook op het gebied van klimaat mogen we de schuld niet doorschuiven naar toekomstige generaties. We moeten niet alleen kijken hoeveel euro’s we uitgeven, maar ook hoeveel CO2 we uitstoten. Er zijn meer dingen van waarde dan alleen de dingen die je in geld kan uitdrukken. We lopen onze klimaatdoelstellingen finaal mis als we niet direct extra maatregelen nemen.”
 
Gaswinning terugbrengen
GroenLinks stelt voor om de gaswinning in Groningen veel sneller terug te brengen. Ook zouden vervuilende kolencentrales en vrachtwagens zwaarder moeten worden belast. Daarnaast wil GroenLinks dat buren die samen duurzame energie opwekken daar geen belasting meer over hoeven te betalen. Voor mensen die hun huis isoleren wordt hun investering aftrekbaar van de belasting.
 
Uitvoeren rechterlijke uitspraak
Al zeventien jaar lang maakt GroenLinks naar aanleiding van de miljoenennota een tegenbegroting. Met de klimaatbegroting wil GroenLinks die traditie uitbreiden. Klaver zegt open te staan voor alternatieve voorstellen van andere partijen. Maar die moeten wel voorzien zijn van een dekking: ze mogen er niet toe leiden dat we méér CO2 gaan uitstoten. Met de klimaatbegroting slaagt GroenLinks er ruimschoots in om te voldoen aan het uitvoeren van de rechtelijke uitspraak in de klimaatzaak die is aangespannen door Urgenda.
 
Tegenbegroting
In haar tegenbegroting, met de titel 'Verandering is dichterbij dan je denkt', maakt GroenLinks ook 500 miljoen extra vrij voor de opvang van vluchtelingen en 300 miljoen voor huishoudelijke zorg. Door het aanpakken van belastingontwijking door multinationals en door het terugdraaien van de lastenverlichting voor de hoogste inkomens wordt 3,5 miljard opgebracht.
Bron: Groenlinks
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.