Vroege Vogels

GroenLinks: geen bonus voor tweede kerncentrale

  •  
29-01-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
essentrwe.jpg
De Duitse energiereus RWE, die een akkoord heeft bereikt over de overname van Essent, geeft de aandeelhouders van dit bedrijf een bonus als er een vergunning komt voor een tweede kerncentrale in Borssele.
Dat vreest althans GroenLinks naar aanleiding van een presentatie van Essent aan haar aandeelhouders. Daarin staat letterlijk: ,,Zodra EPZ alle benodigde vergunningen voor kerncentrale Borssele 2 heeft verkregen, zal de verkoopprijs met een premie worden verhoogd.''
EPZ is de eigenaar van de kerncentrale Borssele. De aandelen van EPZ zijn voor de helft in handen van Essent. De andere helft is van het Zeeuwse energiebedrijf Delta. EPZ kondigde eerder aan een vergunning te zullen aanvragen voor de bouw van een tweede kerncentrale.
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) temperde onlangs de vrees dat Borssele door de overname van Essent in buitenlandse handen zou komen. Volgens haar bepalen de statuten van EPZ dat de kerncentrale in publieke handen moet blijven. Om dat te veranderen is de toestemming van Delta nodig, maar Delta zou die niet willen geven.
GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik wil daarom nu via schriftelijke vragen opheldering van Van der Hoeven over de presentatie van Essent. Hij wil weten waarom RWE belang heeft bij de vergunning en hoeveel invloed de huidige aandeelhouders van Essent, dat zijn gemeenten en provincies, direct of indirect hebben op het verlenen van de vergunning.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.