Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

GroenLinks en PvdA maken haast met Klimaatwet

12 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
klimaatengineering.jpg
GroenLinks en PvdA maken haast met hun voorstel voor de Klimaatwet. De twee partijen hopen dat de wet nog voor de Tweede Kamer-verkiezingen wordt behandeld.
Het voorstel van de fractievoorzitters Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) wordt daarom maandag naar de Tweede Kamer en de Raad van State gestuurd. Dat is eerder dan verwacht. GroenLinks en de PvdA denken dat de wet meer kans maakt bij de huidige samenstelling van de Tweede Kamer.

Volle 100% duurzaam

In het voorstel staat dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 55 procent moet zijn verminderd en in 2050 zelfs met 95 procent. De energievoorziening moet in 2050 voor de volle 100 procent duurzaam zijn. Ook moet het kabinet ieder jaar een klimaatbegroting maken met doelstellingen voor uitstoot van broeikasgassen, energiebesparing en duurzame energie.

Ambitieus

Samsom en Klaver presenteerden hun plannen vorig jaar november. Het Centraal Planbureau (CPB) noemde de klimaatwet in maart ‘erg ambitieus’. Sectoren als staal, goederenvervoer, luchtvaart en chemie zouden naar het buitenland kunnen uitwijken als ze hier volledig duurzaam moeten worden. Ook wees het CPB erop dat de fossiele energie als olie en gas tot 2050 in alle bekende scenario’s ‘een dominante rol’ blijft spelen.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.