GroenLinks: boete voor vuile lucht
• 05-05-2005
• leestijd 2 minuten
© uitstoot vervuiling rook
EU-lidstaten met te vuile lucht moeten een boete betalen. De geldstraf is bedoeld als extra stok achter de deur om aan de Europese normen voor luchtkwaliteit te voldoen. Met het geld kunnen via een fonds projecten voor schonere lucht betaald worden, zo wenst GroenLinks.
Fractievoorzitter Halsema in de Tweede Kamer en delegatievoorzitter Buitenweg in het Europees Parlement van GroenLinks bepleitten donderdag in Amsterdam de vorming van een Europees Pact voor de Luchtkwaliteit. In de Van Baerlestraat, een van de meest vervuilde straten van Nederland, gaven zij de aftrap voor de GroenLinks-campagne voor de Europese grondwet.
De Europese Commissie werkt al aan een boetesysteem voor landen die niet voldoen aan de normen voor luchtkwaliteit. De commissie wil het geld echter in de algemene Europese kas stoppen. GroenLinks wil de opbrengst via een apart fonds direct in schone luchtprojecten steken.
De Kamerfractie van GroenLinks heeft eerder al een waslijst aan maatregelen opgesteld om de lucht in Nederland schoner te maken. Hogere dieselaccijns, verplichte roetfilters en lagere maximumsnelheden op de rijkswegen moeten daarvoor zorgen.
Vervuiling van de lucht door verkeer en industrie is volgens de partij een ,,grensoverschrijdend'' probleem dat de Europese lidstaten samen moeten aanpakken. Met invoering van het boete- en beloningssysteem stimuleert Europa volgens GroenLinks de strijd tegen de vuile lucht twee keer. ,,De eerste keer doordat een land boetes wil vermijden. De tweede keer doordat een land betaalde boetes kan gebruiken voor maatregelen.''
De strijd voor de betere luchtkwaliteit kan volgens GroenLinks prima aanhaken bij de discussie over de Europese grondwet. ,,In de nieuwe Europese grondwet is een passage opgenomen die burgers bescherming tegen milieuvervuiling garandeert'', aldus de partij. De partij zal met het plan aankloppen bij de Europese Commissie. Tevens roept zij het kabinet op in Europa te pleiten voor het fonds.
Op een flink aantal plekken in Nederland is de lucht vuiler dan de Europese normen toestaan. De aanleg van wegen, woonwijken en bedrijventerreinen komt hierdoor in het gedrang. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) broedt op extra maatregelen, zoals een slooppremie voor oude auto's en roetfilters voor dieselauto's om de vervuiling door fijn stof en stikstofoxide terug te dringen. Na de zomer wil hij de aanvullende maatregelen presenteren.
Bron: ANP