Vroege Vogels

GroenLinks aan de slag met kolenbelasting

  •  
22-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kolen_01.jpg
GroenLinks maakt werk van een kolenbelasting om de mogelijke bouw van vijf kolencentrales tegen te houden. De partij lanceerde donderdag een initiatiefwet daartoe.
GroenLinks loopt al langer te hoop tegen plannen van energieconcerns zoals Essent en Nuon voor extra kolencentrales. Die zijn een ramp voor het klimaat, heet het. De vijf centrales stoten evenveel broeikasgas uit als het gehele Nederlandse wagenpark. En de uitstoot van het broeikasgas CO2 zou erdoor in één klap met 10 procent stijgen.
GroenLinks-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak voert donderdag ook actie bij de aandeelhoudersvergadering van Nuon in Amsterdam. Gemeenten en provincies zijn aandeelhouder van Nuon, en de partij wil dat zij hun tegenstem gebruiken tegen de centrales.
De oppositiepartij verwijt het kabinet op zijn beurt de komst van de 'vermaledijde' centrales geen strobreed in de weg te leggen. Van energieconcerns wordt alleen een "inspanningsverplichting'' gevraagd om de kolen zo schoon mogelijk te verbranden.
Met het wetsvoorstel wil GroenLinks investeerders ontmoedigen. Na de invoering van de belasting is volgens Duyvendak de exploitatie van de centrale alleen winstgevend te maken wanneer zeer veel schone en duurzame biomassa wordt bijgestookt of de CO2 ondergronds kan worden opgeslagen.
Het wetsvoorstel wordt eerst nog aan maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven voorgelegd. Begin 2008 zal het dan voor advies aan de Raad van State worden toegestuurd. Daarna is de Tweede Kamer aan zet. Duyvendak mikt zo op de grootst mogelijke politieke steun. "PvdA en ChristenUnie voelen wel voor zo'n alternatief als een heffing, mocht een Europese aanpak met emissiehandel mislukken.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.