Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Groenlandse walvis zaterdag al gezien bij Ritthem

12 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Still Groenlandse walvis

© Bron: Wilma Bronke en Ingrid Pul

Voor de Walcherse kust is een Groenlandse walvis gesignaleerd. Dit zou de eerste waarneming van deze soort in Nederland zijn. Vorige week werd voor de Belgische kust ook een Groenlandse walvis gezien. Maandag werd het dier waargenomen bij Vlissingen, maar zaterdag is de walvis al gezien bij het Zeeuwse Ritthem.

Walcherse kust

Maandagavond heeft Wilma Bronke het dier waargenomen ter hoogte van de Sardijntoren in Vlissingen. Later is de walvis nog gezien bij Westkapelle. Albert Dijkstra van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren Zuid in Vlissingen bevestigt dat het om de Groenlandse walvis gaat. "Ik heb de walvis zelf ook waargenomen. Het is volgens mij een volwassen exemplaar en wel twintig meter lang. We zijn ook nog het water op gegaan, maar door de invallende duisternis hebben we 'm alleen nog kort gezien. Het dier zwom toen in zuidelijke richting." Het zou gaan om dezelfde walvis die ook in België is gesignaleerd.
Wilma Bronke filmde de Groenlandse walvis samen met haar vriendin Ingrid Pul:

Ritthem

Nog voordat de walvis gezien werd bij Vlissingen, is het dier zaterdag ook al gezien bij het Zeeuwse Ritthem. 
Beelden: SOS Dolfijn

Bezorgd

"Het is een walvis die hier niet thuishoort en alleen rond de noordpool verblijft. De walvis is dus enorm uit de richting. Dat betekent dat er iets afwijkends aan de hand is", aldus Dijkstra die zich wel een beetje zorgen maakt om de walvis.  "Als het om dezelfde walvis gaat als in België dan is uit foto's gebleken dat er iets aan de staart van de walvis hangt. Touw of netten of zoiets. Dat zou niet goed zijn."

Observeren

Stichting SOS Dolfijn probeert samen met EHBZ Zuid het dier waar mogelijk de komende dagen observeren en geeft het advies, mocht je het dier zien, de walvis vooral niet te benaderen.

Groenlandse walvis

Vroeger kwam de baleinwalvis veel voor bij Groenland en Spitsbergen. Maar mede door de jacht was de Groenlandse walvis in de 19e eeuw bijna uitgeroeid. In de wateren bij Alaska hebben ze zich redelijk kunnen herstellen en zwemmen er nu weer bijna 8500 rond. De walvis kan waarschijnlijk wel 200 jaar oud worden en is daarmee het oudste zoogdier ter wereld. Opvallend aan het uiterlijk van de walvis zijn het  ontbreken van een rugvin, de kenmerkende witte kin en witte verkleuringen rondom de staart. Een Groenlandse walvis kan wel een gewicht hebben van maar liefst 100 ton.
Bron: Omroep Zeeland

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar