Als ergens de gevolgen van klimaatverandering te zien zijn dan is dat wel op Groenland.
Greenpeace
vaart deze maanden met een wetenschappelijk team op de Arctic Sunrise rond het eiland om onderzoek te doen naar snel smeltende en afbrekende gletsjers. In de uitzending bellen we met het enige Nederlandse bemanningslid van de Arctic Sunrise. Verder praten we met hoogleraar meteorologie Michiel van den Broeke die zich al jaren bezig houdt met de invloed van klimaatverandering op gletsjers.
De laatste weken deed Greenpeace onderzoek naar de West-Groenlandse Petermann-gletsjer. Het ijs van deze gletsjer, zo groot als Manhattan, smelt in een razendsnel tempo en staat op het punt van afbreken. Vorig jaar brak al een stuk ter grootte van Utrecht van de gletsjer af. De verwachting is dat binnenkort een gedeelte van vijf keer zo groot van de gletsjer zal afbreken, naar schatting vijf miljard ton ijs.
Het Noordpoolijs smelt in ijltempo. Wetenschappers hebben berekend dat de Noordpool vanaf 2030 's zomers volledig ijsvrij zal zijn. Groenland is het grootste eiland ter wereld en na Antarctica de grootste ijskap ter wereld. De twee gigantische gletsjers op het eiland, de Humboldt en de Petermann, zijn samen goed voor tien procent van het poolijs op de aarde.
Michiel van den Broeke
is hoogleraar meteorologie bij het departement Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit van Utrecht. Van den Broeke doet veel onderzoek om inzicht te krijgen naar het klimaat op de Groenlandse ijskap en Antarctica. Hierbij experimenteert hij met diverse meetmethodes en werkt hij nauw samen met het KNMI.