Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groenlandse gletsjers

  •  
06-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
Als ergens de gevolgen van klimaatverandering te zien zijn dan is dat wel op Groenland. Greenpeace vaart deze maanden met een wetenschappelijk team op de Arctic Sunrise rond het eiland om onderzoek te doen naar snel smeltende en afbrekende gletsjers. In de uitzending bellen we met het enige Nederlandse bemanningslid van de Arctic Sunrise. Verder praten we met hoogleraar meteorologie Michiel van den Broeke die zich al jaren bezig houdt met de invloed van klimaatverandering op gletsjers.
De laatste weken deed Greenpeace onderzoek naar de West-Groenlandse Petermann-gletsjer. Het ijs van deze gletsjer, zo groot als Manhattan, smelt in een razendsnel tempo en staat op het punt van afbreken. Vorig jaar brak al een stuk ter grootte van Utrecht van de gletsjer af. De verwachting is dat binnenkort een gedeelte van vijf keer zo groot van de gletsjer zal afbreken, naar schatting vijf miljard ton ijs.
 
Het Noordpoolijs smelt in ijltempo. Wetenschappers hebben berekend dat de Noordpool vanaf 2030 's zomers volledig ijsvrij zal zijn. Groenland is het grootste eiland ter wereld en na Antarctica de grootste ijskap ter wereld. De twee gigantische gletsjers op het eiland, de Humboldt en de Petermann, zijn samen goed voor tien procent van het poolijs op de aarde.
Michiel van den Broeke is hoogleraar meteorologie bij het departement Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit van Utrecht. Van den Broeke doet veel onderzoek om inzicht te krijgen naar het klimaat op de Groenlandse ijskap en Antarctica. Hierbij experimenteert hij met diverse meetmethodes en werkt hij nauw samen met het KNMI.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.