Vroege Vogels

Groenen willen verbod op wapens met uranium

  •  
07-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tank_01.jpg
Wapens met een laagje verarmd uranium moeten wereldwijd verboden worden, vinden de Groenen in het Europees Parlement. De wapens zorgen voor miljoenen jaren aan radioactieve straling en verminken nageslacht, waarschuwde Europarlementslid Els de Groen dinsdag.
Het verarmd uranium wordt gebruikt om door de hardste materialen heen te gaan, zoals in antitankgranaten."Maar bij de inslag stolt het uranium in heel kleine bolletjes. Die kunnen makkelijk via de longen in het bloed komen'', aldus De Groen.
Na acties in Bosnië kreeg een jonge Nederlandse korporaal blaaskanker door het materiaal, meent het Europarlementslid. Later zijn nog zes verdachte sterfgevallen gevonden en er zijn nog vragen over 25 ziektegevallen."Inmiddels is 70 procent van Irak bedekt met stof van verarmd uranium. Over Afghanistan kan ik alleen maar gissen'', zei De Groen.
Ze wil dat het Europees Parlement wereldwijd het voortouw neemt door te pleiten voor een verbod op deze wapens."We zouden het materiaal miljoenen jaren moeten opslaan in bunkers. En zeker niet gebruiken waar mensen bij zijn.''
Het Europarlementslid erkent dat er geen alternatief is voor het materiaal, om bijvoorbeeld eenvoudig een aanstormende tank te verwoesten."Een tank kun je op zoveel manieren bestrijden. En dit spul kan je eigen nageslacht nog vele generaties verminken. Wat is erger?'' De Groen benadrukt dat de wapens met verarmd uranium verboden zijn door diverse verdragen. Ze betreurt het dat Nederland bij de Verenigde Naties een van de weinige tegenstemmers was bij een resolutie die grote bezorgdheid uitsprak over wapens met verarmd uranium. De zes tegenstemmers gingen gepaard met 122 voorstemmers. De Groen heeft hierover een boze brief gestuurd aan premier Jan Peter Balkenende.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.