Groene zandbij verovert twee nieuwe provincies
• 28-05-2019
• leestijd 1 minuten
© Gewone ereprijs - Wiesvink
Niet met alle 360 Nederlandse bijensoorten gaat het slecht. Er zijn soorten die zich ondanks alle natuur- en milieuproblemen weten uit te breiden. Zo'n soort is de groene zandbij (
Andrena viridescens
).
Via Limburg ons land binnen
De eerste Nederlandse vondst van de groene zandbij dateert uit 1997. Hij werd gevonden op een zonnige Limburgse helling. Sindsdien is het in die provincie zeker geen zeldzaamheid meer. Toch was het verrassend dat de soort dit jaar kort na elkaar in twee nieuwe provincies werd gevonden: Noord-Brabant en Utrecht. In Noord-Brabant werden groene zandbijen gevonden in een droog grasland op een helling langs de Maas ten noorden van Den Bosch. In Utrecht dook de soort op in een droog schraalgrasland te Soesterberg.
Is ie echt groen?
Echt groen kun je de groene zandbij nauwelijks noemen. Bij goed (dag)licht en onder de vergroting van een loepje kun je op de kop en het borststuk een zwakke blauwgroene glans zien. Echt opvallend is dit echter niet.
Specialist van ereprijs
De groene zandbij verzamelt uitsluitend stuifmeel van ereprijs, meestal gewone ereprijs. Dit plantje moet dus in voldoende mate aanwezig zijn om een populatie van de groene zandbij te kunnen voeden. In Nederland is gewone ereprijs wijdverspreid, maar toch komt de groene zandbij niet overal voor waar dit plantje groeit. Mogelijk komt dit door het warmteminnende karakter van dit bijtje, dat graag op warme plaatsen nestelt, zoals op droge, zonbeschenen hellingen.