Vroege Vogels

Groene stroom veel goedkoper dan gedacht

  •  
29-09-2005
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_139867.jpg
Groene stroom en het efficiënt omgaan met energie is veel goedkoper dan gedacht. Europa kan daarmee de uitstoot van het broeikasgas CO2 verminderen met 30 procent in 2020 en met bijna 75 procent in 2050. Want als Europa dat niet doet neemt de uitstoot in 2050 juist toe met 50 procent. Gevaarlijke klimaatverandering is dan onafwendbaar. De keus lijkt niet lastig.
Het prestigieuze Duitse Lucht en Ruimtevaart Instituut (DLR) heeft in opdracht van Greenpeace International berekend hoe de CO2-uitstoot voor elektriciteit, warmte en transport moet worden verminderd. We hoeven niet in te leveren op comfort en Europa wordt minder afhankelijk van energie uit het buitenland. ‘Met duurzame energie kan het grootste milieuprobleem van deze eeuw worden opgelost. Het scenario van het DLR bewijst dat het kan. Kernenergie en CO2-opslag zijn niet nodig. Groene stroom en efficiency zijn bovendien veel goedkoper dan gedacht,’ zegt Joris Thijssen van Greenpeace Nederland.
Goedkoper....en nog eens goedkoper
Greenpeace presenteert het ‘Energy Revolution’ scenario vandaag in Straatsburg aan leden van het Europees Parlement. Het Parlement praat vandaag over de EU-doelstelling voor duurzame elektriciteit. Het DLR heeft ook gekeken naar de electriciteitskosten van het scenario. Duurzame elektriciteit is veel goedkoper dan gedacht. Tot 2020 kost het maximaal 6 miljard euro per jaar extra voor heel Europa. In schril contrast daarmee staat het bedrag van bijna 24 miljard euro dat volgens het milieu-agentschap in 2004 is gegeven aan fossiele brandstoffen (olie, gas, kolen) en kernenergie.
In 2050 is Europa met groene stroom en dankzij efficiënt energiegebruik zelfs 10 miljard goedkoper uit dan in het huidige energiescenario van de Europese Commissie. Dat komt door elektriciteitsbesparing en verbeterde technologie. De kosten van CO2 en het schrappen van subsidies zijn niet meegerekend. Als je dat wel zou doen komt het ‘Energy Revolution’ scenario nog veel goedkoper uit. Het groene scenario wordt extra goedkoop als met een hogere olieprijs wordt gerekend. Het scenario rekent met een olieprijs van 32 dollar in 2010.
Alle kerncentrales dicht in 2050
In het duurzame ‘Energy Revolution’ scenario wordt in 2050 de helft van de energie opgewekt door duurzame energie, voornamelijk uit zon en wind. In 2050 zijn volgen dit groene scenario alle kerncentrales in Europa gesloten, is het gebruik van olie afgenomen met ruim de helft en steenkool wordt dan bijna niet meer gebruikt. Het gebruik van gas neemt in de overgangsfase van fossiele brandstoffen naar duurzame energie in 2020 toe, om daarna weer af te nemen. De benodigde energiebesparing in 2050 bedraagt 36 procent ten opzichte van 2003. De meeste besparing komt uit warmte en elektriciteit. Duurzame en goed geïsoleerde huizen en efficiëntere apparaten gaan niet ten koste van comfort. Ook op zuinige auto’s en minder onnodig vervoer van goederen door Europa valt nog heel veel te besparen.
Klimaatverandering politieke keuze.
Nu komt 80 procent van de energie voor transport, warmte en elektriciteit in Europa nog uit klimaatgevaarlijke fossiele brandstoffen. Europa moet dat snel veranderen en heeft nu een kans om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Joris Thijssen: ‘Dit rapport laat zien dat klimaatverandering geen automatisme is, maar een politieke keuze. Europa moet nu aan de slag. Er is geen tijd te verliezen!’
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.