Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene stroom Oosterscheldekering

  •  
17-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oosterschelde.jpg
Het moet één van de grootste projecten ter wereld worden op het gebied van getijdenstroom en het grootste project ooit in Nederland: in de Oosterscheldekering komen vijf getijdenturbines. Ze zijn goed voor de stroomvoorziening voor duizend huishoudens, meldde Rijkswaterstaat vandaag.
Harde stroming
De 8 kilometer lange Oosterscheldekering tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland is onderdeel van de Deltawerken en ook een wegverbinding (N57). Het is volgens de rijksdienst de meest geschikte locatie voor het opwekken van duurzame energie omdat het water er hard stroomt. "Op het ritme van eb en vloed zijn bij de kering zeer krachtige waterstromen. De turbines benutten die voor het veilig en voorspelbaar opwekken van energie", aldus een woordvoerder.
Extra functie
Al bijna 60 jaar beschermen de Deltawerken een groot deel van Nederland tegen overstromingen uit zee. Ze hebben wereldwijd naamsbekendheid. Nu krijgt de Oosterscheldekering dus ook een functie om energie op te wekken, meldt Rijkswaterstaat. "Getijdentechnologie is vernieuwend en kan uitgroeien tot een belangrijk Nederlands exportproduct", denkt een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf Tocardo dat de turbines levert. Met het project is zo'n 11 miljoen euro gemoeid. Dat geld komt van het Rijk, de provincie Zeeland en uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.