Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene stroom krijgt keurmerk Max Havelaar

  •  
27-07-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_138630.jpg
Consumenten kunnen wellicht over enige tijd groene stroom afnemen met een keurmerk van Max Havelaar. De ontwikkelingsorganisatie ICCO, energieproducent Eneco en de stichting Max Havelaar kondigden vrijdag aan onderzoek te doen naar de haalbaarheid van milieuvriendelijk opgewekte energie met het Fairtrade Keurmerk.
Er komt een proefproject in Tanzania met de noten van de jatrophaplant. Lokale boeren kunnen uit deze niet-eetbare noten olie winnen die in Europa gebruikt kan worden voor de opwekking van stroom. Voordeel van deze aanpak is dat de jatrophaplant niet concurreert met de voedselproductie. Omdat de plant het ook goed doet op minder vruchtbare grond, kan ze dienst doen in de strijd tegen de verwoestijning in Afrika.
Het onderzoek richt zich ook op de inzet van het jatrophaproject voor de lokale energievoorziening in Tanzania. Volgens directeur Jack van Ham van ICCO hebben zowel rijke als arme landen profijt van het initiatief. ,,De boeren die de grondstoffen produceren krijgen een eerlijke prijs, de biomassa wordt duurzaam geproduceerd en er kan worden voldaan aan de grotere vraag naar biobrandstof.''
Het onderzoek dat deze week is begonnen moet antwoord geven op de vraag of het mogelijk is om kleine boerenorganisaties partners te maken in de productie van biomassa. De hele keten moet controleerbaar en certificeerbaar zijn, waardoor consumenten op den duur kunnen kiezen voor voor bio-energie met keurmerk, aldus de drie partijen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.