Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene stelling van Amsterdam

  •  
17-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
Speciale planten en struiken moeten een honderd jaar oude verdedigingslinie omvormen tot een klimaatbuffer.  
Van verdedigingslinie tot klimaatgordel. Dat is de inzet van Ton van Oostwaard, adviseur op groengebied bij de gemeente Amstelveen. Hij wil de 46 forten die de Stelling van Amsterdam vormen met groen aan elkaar verbinden. Niet zomaar groen: de struiken die geplaatst worden, zijn speciaal gekweekt om fijnstof uit de lucht te halen. Van Oostwaard plant soorten aan als wollige sneeuwbal en olijfwilg. Deze zijn zo gekweekt dat ze een harige steel en bladeren hebben, waarin het fijnstof blijft gevangen.
Stelling van Amsterdam
Op zo’n 15 tot 20 kilometer rondom het centrum van Amsterdam ligt de Stelling van Amsterdam. Het is een verdedigingslinie van 135 kilometer lang met 46 forten die tussen 1880 en 1914 gebouwd werd. Binnen deze ring kon het land in twee dagen tijd onder water worden gezet. De koning(in), de regering en het leger konden zich dan in het midden terugtrekken bij een aanval op Nederland.
Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd de Stelling van Amsterdam in staat van paraatheid gebracht, maar er werd nooit gevochten. In de jaren zestig kregen veel forten een andere bestemming. Tegenwoordig maken dieren en planten gebruik van de rust rondom de forten. Er broeden vogels bij de oevers en vleermuizen brengen er de winter door. In 1996 werd de Stelling van Amsterdam op de lijst van UNESCO Werelderfgoed gezet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.