Vroege Vogels

Groene Stadsbuitengracht

  •    •  
20-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
nijntjeplein_01.jpg

© Vergroening Singel

Twee jaar lang werkten ze aan hun plan: de initiatiefgroep vergroening singel. Het plan om dit historische Utrechtse water groen te maken. Deze maand ging de vergroening van start. Met de vergroening hoopt men de ecologische kwaliteit van de singel, de zogeheten Stadsbuitengracht, te verbeteren.
Historische stadswallen
De Stadsbuitengracht is de singel rond de oude binnenstad van Utrecht. De Stadsbuitengracht is aangelegd in de twaalfde eeuw als verdedigingswerk van de stad. Langs de enkele kilometers lange gracht is het Zocherpark gelegen. Het is 1827 als de Utrechtse burgemeester Van Asch van Wijck architect Zocher vraagt om een ontwerp te maken voor een park, langs de Stadsbuitengracht. Zocher ontwerpt een plan waarmee de stad een compleet nieuw aanzicht krijgt. De stadswallen maken plaats voor plantsoenen met kronkelende paden langs gazons, bomen, allerlei soorten heesters en veel bloemperken.
Geleidelijke overgang
Omdat dit park een rijksmonument is, is er door Monumentenzorg streng op toegezien of de ingrepen van de initiatiefgroep passen bij een 19e eeuws stadspark in Engelse stijl, met een strakke oever die loop tot aan de waterlijn. Maar het zijn juist deze steile oevers van de singel die de initiatiefgroep wil veranderen. Er zal een geleidelijke overgang worden gecreëerd zodat flora en fauna de mogelijkheid krijgen om zich van water naar wal te verplaatsen en andersom.  
Eilanden en bollen
Deze overgang wordt gerealiseerd door in de stadsbuitengracht een aantal drijvende eilanden met moerasplanten te plaatsen. Om de waterkwaliteit in de singel te bevorderen zijn er deze maand op verschillende locaties wilgentenenbollen gevuld met waterplanten zoals de gele plomp, kikkerbeet en grof hoornblad, te water gelaten. Ook aan de dieren in en rond de gracht is gedacht: een vlonderpad of fauna uittreedplaats (fup) zijn in de plannen opgenomen voor bv kikkers en meerkoeten.
Deze pilot zal drie jaar duren en  klik hier  voor een gedetailleerde uitwerking van de vergroeningsplannen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.