Vroege Vogels

Groene Poort

  •    •  
07-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
groene_poort.jpg

© Dam bij de Groene Poort

De Groene Poort in de Nieuwe Waterweg bij Rotterdam is een natuurproject in ontwikkeling. In de overgangszone tussen zoet rivierwater en zout zeewater worden dammen aangelegd om trekvissen voedsel en rust te bieden. Vogels en waterplanten komen dan vanzelf.
Groene Poort
Momenteel wordt gewerkt aan de realisatie van de Groen Poort. Dit gezamenlijke project van Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat, het Wereld Natuur Fonds en Gemeente Rotterdam laat zien dat natuur en economie elkaar prima kunnen versterken. In het verlengde van de Nieuwe Waterweg, ter hoogte van Het Scheur nabij Rozenburg/Maassluis, worden over een lengte van 5 kilometer natuurvriendelijke oevers aangelegd, waarbij overtollige grond en puin van sloopwerken uit Rotterdam en het omliggende havengebied worden hergebruikt.
Dit puin wordt verwerkt in langsdammen die tussen de bestaande strekdammen worden aangelegd. Hiermee ontstaat een luwte tussen oever en langsdam. Hier, in het voedselrijke, brakke water vlak bij zee voelen waterplanten en vogels zich thuis en kunnen trekvissen acclimatiseren én hun buik rond eten voor ze de zee op zwemmen. Via openingen in de langsdammen kunnen ze deze veilige ‘havens’ bereiken.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.