Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene Pluim voor gemeente Buren

  •  
13-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
ontbossing.jpg
De gemeente Buren krijgt de Groene Pluim 2009 van de Gelderse Milieufederatie. Wethouder Wim Hompe ontvangt de milieuprijs op maandag 13 juli uit handen van GMF-directeur Volkert Vintges. De prijs wordt mede namens de Bomenstichting en de Milieuwerkgroep Buren uitgereikt.
Buren ontvangt de Groene Pluim 2009 omdat de gemeente een plan om duizend bomen te kappen heeft ingetrokken, als reactie op de massaal ingediende bezwaren van bewoners en milieugroepen. Daarmee is de gemeente Buren een lichtend voorbeeld voor veel andere Gelderse gemeenten, die zich in zo'n geval weinig of niets aantrekken van de bezwaren.
Veel protest
In 2007 stelde de gemeenteraad van Buren de bezuinigingsoperatie ‘Robuust Buren’ vast. Onderdeel daarvan was een bezuiniging van een ton op het groenonderhoud. Volgens het Omvormingsplan Groen zou dit haalbaar zijn door o.a. duizend bomen te rooien. Dit leidde tot veel protest bij de burgers. Ook de GMF, Bomenstichting en Milieuwerkgroep Buren maakten bezwaar.
Voor het college waren de reacties tijdens de inspraak in het voorjaar aanleiding om de bomenkap te annuleren. Het gewijzigde Omvormingsplan Groen wordt in september aan de gemeenteraad van Buren aangeboden. Aan de GMF is verzekerd dat het plan recht zal doen aan de bomen.
Voorbeeld voor veel andere Gelderse gemeenten
Een gemeente die voor zo’n koerswijziging kiest is helaas een zeldzaamheid in Gelderland. Overal in de provincie worden gezonde bomen gekapt, alleen maar omdat onderhoud te duur of inpassing in (bouw)plannen te lastig wordt gevonden. Bezwaren van bewoners worden terzijde geschoven.
Ook komt steeds meer illegale kap voor, voorzover gemeenten om te dereguleren de kapvergunningsplicht al niet hebben afgeschaft.
Wie wat en waar
De Groene Pluim werd uitgereikt op maandag 13 juli, gemeentehuis in Maurik.
Bron: Gelderse Milieufederatie

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.