Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Groene parels van Tilburg

4 dec 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Tilburg
Vroege Vogels ontdekt de groene parels van de voormalige Brabantse textielstad Tilburg. Met zeldzame varens in de haven, exotische eekhoorns in het bos en lieveheersbeestjes in de klimop is er heel wat natuur in en rondom de stad te vinden. We gaan op pad met de grootste plantenzadenverzamelaar van ons land en ruimen afval met een tienjarige milieubeschermer. Verder zien we hoe een bewoonster de ambassadeur van de laatste stukjes heide van Tilburg is geworden en wat het met je doet als je 40 jaar lang de vogels bestudeert in een stadspark in de kruikenstad.

Kruikenzeikers

Vroeger bestond het gebied rond Tilburg voor een groot deel uit uitgestrekte heidevelden. Die werden begraasd door schapen, van wie de huid werd gebruikt in de wol- en leerindustrie. Om de wol te reinigen en het leer te looien, bewaarden de Tilburgers hun urine in kruiken. Kruikenzeikers is dan ook de carnavalsnaam van de Tilburgers.

Natuur in hedendaags Tilburg

Momenteel is Tilburg de zesde stad van Nederland in grootte en zijn de vroegere heidevelden enorm teruggedrongen. De overblijfselen van het textielverleden zijn in de stad nog goed te vinden maar de schapen zijn verdwenen. 
Als je het over de natuur hebt in en om Tilburg dan kom je al gauw de talloze vrijwilligers tegen van de plaatselijke Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV). De Tilburge afdeling is een van de meest actieve natuurwerkgroepen van Nederland, met vogelexperts, insectenkenners, mensen die zich bezighouden met paddenstoelen, korstmossen, zoogdieren en veel meer. De KNNV is onder meer actief in de Kaaistoep, een gebiedje ten zuiden van de Brabantse stad en een van de best in kaart gebrachte stukjes natuur van Nederland. In de aflevering van Vroege Vogels komen we verschillende vrijwilligers tegen van de KNNV-Tilburg.

Natuurmuseum Brabant

Op natuurgebied speelt ook het Natuurmuseum Brabant een prominente rol. Veel van het onderzoek, het determineren van soorten die in Tilburg en omgeving zijn aangetroffen, vindt hier plaats. De topstukken in het museum zijn onder meer een vijftien meter lang skelet van een potvis, een opgezette mammoet en een sabeltandtijger.
Vroege Vogels TV in Tilburg, vrijdag 7 december vanaf 19.35 uur op NPO 2

Meer over:

tilburg

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar