Vroege Vogels

Groene komeet siert avondhemel

  •  
23-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
komeet.jpg
Komeet Lulin is deze en volgende maand met een goede verrekijker of telescoop te zien aan de avondhemel. C/2007 N3, zoals de komeet in wetenschappelijke kringen heet, is groen en deze week het helderst, zei een woordvoerder van stichting De Koepel maandag.
De komeet bevindt zich in de buurt van de planeet Saturnus en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. ,,Het is een groenig neveltje tussen de sterren en niet met het blote oog te zien.'' Dinsdag komt Lulin het dichtst bij de aarde, op een kleine 62 miljoen kilometer afstand.
Het weer werkt echter niet erg mee deze week. Alleen komende nacht breekt het wolkendek af en toe open. De rest van de week ziet het er somber uit door de vochtige atmosfeer, aldus een woordvoerder van het KNMI.
In maart 'reist' de komeet door het sterrenbeeld Kreeft naar Tweelingen. Vanaf de aarde is alleen de zijkant van de komeet te zien. Lulin beweegt zich ongeveer in hetzelfde baanvlak als de aarde rond de zon, maar in tegenovergestelde richting.
De Chinese student Quanzhi Ye ontdekte de komeet op 11 juli 2007 tijdens zijn werk in de Lulin-sterrenwacht in Taiwan.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.