NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Groene klimaatpolitiek

27 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
baseickhout-cMartinPluimers-006.jpg

© Bas Eickhout - Foto: Martin Pluimers

Meer dan 40.000 politici, ambtenaren, ondernemers, milieuactivisten, journalisten, reizen de komende dagen af naar de Grote VN-Klimaattop in Parijs. Een van hen is europarlementarier Bas Eickhout van Groen Links, die de onderhandelingen nauwgezet gaat volgen, als 'groene luis in de pels'. Wat staat er op het spel in de Franse hoofdstad, wie trekt aan de touwtjes en wat is de rol van Europa? En nu er een kamermeerderheid is voor het stopzetten van de kolencentrales in Nederland, in hoeverre speelt dit debat in de EU? En wat moet er dan gebeuren? 
Volgens Eikhout worden klimaatonderhandelingen in de regel gekenmerkt door 'realpolitik', landen blijken altijd zoveel mogelijk nationale belangen na te jagen. Coalities worden gevormd om hun gezamenlijk belang gehoord te laten worden. Ontwikkelingslanden, opkomende economieën en gevestigde economische machten hebben zeer tegenstrijdige belangen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.