Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ganzen van Philippona, Remco Daalder, Groene herfst en alle overige onderwerpen

  •  
29-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
Kolganzen

Opvliegende ganzen

© SOVON, fotograaf Harvey van Diek

Luister de reportages en interviews terug op de volgende startpunten:
00:00 - Een eeuw vogels in de Biesbosch
16:35 - Stadsecoloog Remco Daalder neemt afscheid
25:35 - Herfst wordt in de toekomst korter
31:48 - De ganzen van Jules Philippona
42:25 - Halfnaakt slakken in Nederland
50:55 - Fenolijn

Een eeuw vogels in de Biesbosch

De mens heeft de afgelopen eeuw behoorlijk huisgehouden in De Biesbosch, waardoor het zoetwatergetijdengebied ingrijpend veranderde. De griend- en rietcultuur ging verloren en door de afsluiting van het Haringvliet verdween het grote verschil tussen eb en vloed. Er kwamen spaarbekkens, het landgebruik in de polders intensiveerde en het stedelijk gebied breidde uit. Landbouwgrond werd afgegraven en deels op de rivieren aangesloten. Dat heeft allemaal invloed gehad op de vogelstand van het gebied. Zo verdwenen de grote karekieten en begonnen de Cetti’s zangers aan een spectaculaire opmars. In het boek “Avifauna van de Biesbosch” zetten de auteurs, allen vogelaars, alle veranderingen op een rijtje.

Remco Daalder neemt afscheid als stadsecoloog van Amsterdam

Hij begon als stadsecoloog in een Amsterdam waar de natuur geen enkele rol speelde. Nu twintig jaar later is Remco Daalder trots op een stad die ijsvogels, ringslangen en iepenpages tot haar vaste bewoners mag rekenen. Dit jaar neemt hij afscheid.

Herfst wordt in de toekomst korter

Terwijl het eind november is staan nog veel bloemen te bloeien en hebben nog veel bomen bladeren. Maar in de toekomst gaat dat mogelijk veranderen. Wetenschappers schrijven deze week in Science een verhaal dat klimaatverandering er op termijn voor kan zorgen dat de herfst korter wordt. Typische herfstverschijnselen als bladverkleuring en bladval zullen dan eerder optreden. En dat is opmerkelijk, want tot nu toe lijkt het alsof de herfst steeds langer duurt. Ook vanwege het veranderende klimaat. In Vroege Vogels een gesprek met Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. Hij is gespecialiseerd in de fenologie. 

De ganzen van Jules Philippona

Afgelopen week overleed op 96-jarige leeftijd Jules Philippona; ooit mede-oprichter van Sovon Vogelonderzoek Nederland, maar boven alles: een gepassioneerd ganzenonderzoeker. Bioloog Jan Veen haalt herinneringen op aan zijn overleden vriend en aan de geschiedenis van de ganzen in Nederland.
Jules Philippona

Halfnaakt slakken in Nederland

Nederland heeft er een nieuwe bijzondere slakkensoort bij. De semi-naaktslak heeft nog wel een huisje, maar dat is zo klein dat de slak er zelf niet in past. De blauwgrijze soort werd ontdekt in het zuiden van Limburg. Ecoloog David Tempelman kwam hem bij toeval tegen.
Daudebardia bew1

© David Tempelman

Fenolijn 035-6711338

Verse frambozen, een laatste bruinrode heidelibel, wolken van kieviten, een hoop zwammetjes en de eerste sijsjes. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder hoor je welke noordelijke scharrelende vogel lijkt op een muis.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.